Malulen emeklilikte sıra dışı kriterler: İş kazası olmadan da kronik depresyon erken emekli yapabilir

Sadece uzuv kaybı gibi durumlar malulen emeklilik için gerekli değil. Aynı zamanda ruhsal problemler de malulen emeklilik kapsamına girer.

Sevcan GİRGİN/ Günboyu

Malulen emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan erken emeklilik türlerinden biridir ve kişinin çalışma hayatında başlayan hastalıkların neden olduğu iş kaybına bağlı bir hak olarak kabul edilir. Ancak, malulen emeklilik sadece hastalığa bağlı olarak değil, aynı zamanda SGK tarafından belirlenen bazı şartların da karşılanması gerektiği bir türdür. Bu şartlar, hastalıkların somut olması gerektiği anlamına gelmez; yani kronik bir hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı olması gerekmez. Ruhsal problemler de malulen emekliliği talep etme hakkını kazandırabilir.

Her dönemde merak edilen bir emeklilik türü olan malulen emeklilik, 'engelsizbilgilendirme' adlı TikTok hesabı tarafından ayrıntılı bilgi sağlayan bir konu oldu. Bu bilgilendirme kapsamında, malulen emekliliği sağlayabilecek ruhsal problemlere odaklanıldı. Bir sosyal medya kullanıcısı, hangi hastalıkların malulen emekliliğe yol açabileceğini açıklayan bir video çekti ve bu videoyu 'Memur ve işçi ruhsal durumlarından malulen emekli olabilir' başlığıyla paylaştı. İşte malulen emeklilik kapsamına giren ruhsal problemler…

“MALULEN EMEKLİLİK ENGELLİ RAPORUYLA ERKEN EMEKLİ OLMAK DEĞİLDİR”

Malulen emeklilik için bir video çeken ünlü kişi, ruhsal problemler yaşayan kişilerin de malulen emekli olabileceğini duyurdu. Söz konusu videoda şu ifadelere yer verdi: "Kamuda görev yapıyor olun, özel sektörde çalışıyor olun veya kendi işinizi yapıyor olun, ruhsal problemler nedeniyle malulen emekli olma hakkına sahipsiniz. Malulen emeklilik, engelli raporuyla erken emekli olmakla aynı şey değildir, bunu özellikle belirtmek isterim. İşte malulen emeklilik için gereken şartlar:

“Her engelli raporu olan malulen emekli olamıyor. Malulen emeklilik kısaca çalışma hayatınız içinde ya bedensel ya da ruhsal olarak bir hastalık yaşarsanız ve bu hastalık çalışma gücünüzün en az yüzde 60’ını kapsıyorsa; 10 yıldır sigortalı olma ve 1800 gün ödenmiş priminizin olması kaydıyla hemen emekli olabiliyorsunuz.”

“PSİKOLOJİK SIKINTISI OLUP TEDAVİ GÖRENLER DE MALULEN EMEKLİ OLABİLİYORLAR”

Fenomen isim, “Malulen emeklilik denince toplumun hemen aklına uzuv kaybı veya kanser gibi ciddi rahatsızlıklar geliyor. Psikolojik sıkıntısı olup tedavi görenler de malulen emekli olabiliyorlar. İşinize başladıktan sonra psikolojik sıkıntılarınız baş gösterdiyse ve tedavi görmeye başladıysanız malulen emekli olabilirsiniz. En az 6 ay düzenli tedavi görmeniz şart. Tedaviyle düzelmeyen tüm nevrotik duygu durum bozuklukları, anksiyete strese bağlı oluşan durumlar, beyin hasarına bağlı olarak gelişen durumlar, şizofreni, kronik depresyon gibi hastalıklar malulen emekli yapabilir” şeklinde bilgiler verdi.

İşçi-Memur-Emekli Haberleri Haberleri