Mandalinanın faydaları nelerdir?

Mandalina; güzel kokulu, C vitamini, antioksidanlar ve su açısından zengin bir kış meyvesidir. Potasyum ve B-kompleks vitaminleri gibi diğer vitamin ve mineralleri de içerir. Mandalina ve kabukları, birçok hastalığa karşı koruma sağlayan flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir ve bağışıklık sistemini destekler. Mandalinanın bilinmeyen faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Mandalina içeriğinde yoğun miktarda bulunan beta-karoten sayesinde hem yüksek bir antioksidan kaynağıdır hem de turuncu rengini alır. Beta karoten doğal olarak oluşan bir bitki pigmenti ve bir provitamindir. Vücutta A vitaminine dönüştürülmektedir.

Mandalina ve kabukları; C vitamini, beta-karoten gibi antioksidanlar ve naringin, hesperidin, tangeretin ve nobiletin gibi flavonoidler açısından zengindir. Araştırmalar, flavonoidlerin beyin koruyucu etkileri olduğunu ve kronik hastalık riski dahil olmak üzere birçok hastalığın gelişimini önlediğini göstermiştir.

Mandalina tüketmek, C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemine fayda sağlar. C vitamini, vücudu koruyan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin gelişimine ve işlevine etki ederek bağışıklık sistemini virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olmaktadır. Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı desteklemektedir.

Antioksidanlar, serbest radikal birikiminin neden olduğu oksidatif stresin zararlı etkilerini etkisizleştirir ve vücudu korur. Serbest radikaller; kalp hastalığı, artrit ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişiminde rol oynamaktadır.

Mandalinada kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bulunmaktadır. C vitamini, tangeretin ve nobiletin gibi antioksidanlar kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

Yapılan çalışmalar, C vitamininin kan basıncını ve kanın pıhtılaşmasını azalttığı, kan damarı fonksiyonunu iyileştirerek ve kandaki trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltabileceğini göstermektedir.

Yaşlandıkça, vücuttaki kolajen miktarı azalır. C vitamini kolajen sentezini destekler ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini azaltır. C vitamininin antioksidan özellikleri, serbest radikallerin cilde verdiği zararı yavaşlatarak yaşlanma belirtilerini azaltabilir.

Mandalinadaki antioksidanlar kanser önleyici özelliklere sahiptir. C vitamini, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını önleyebilir, ameliyattan sonra yara iyileşmesini teşvik edebilir ve toksisitesini azaltırken kemoterapinin etkinliğini artırabilir. Narenciye meyvelerindeki flavonoidler, mide kanseri, meme kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanserleri dahil olmak üzere bazı kanserlerin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Mandalina da dahil olmak üzere turunçgiller, bağırsakta fermente olmayan çözünmeyen lifler içermektedir. Bu lifler tokluğu artırır ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Araştırmalar, daha yüksek lif alan kişilerin daha az lif tüketenlere göre vücut ağırlığını daha iyi koruyabildiğini göstermektedir.

Mandalinanın içeriğinde bulunan C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğu için vücutta depolanmamaktadır. Bu neden tüketim sağlarken mandalinanın kendisi tüketmek veya 1 bardak mandalina suyunu bir anda içmek yerine 2-3 çay bardağı mandalina suyunu güne yayarak içmek daha faydalı olacaktır.

Şifalı Bitkiler Haberleri