AKP’nin yakın zamanda Meclis’e getirmeyi planladığı sokak köpeklerinin uyutulmasına ilişkin yasa taslağı büyük tepki toplarken, taslağı onaylayan isimlerde büyük dikkat çekti.
Tartışmalar ve tepkiler art arda sıralanırken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yeniden gündem olan sokak köpeği açıklaması sosyal medyada çok konuşuldu.
“AVRUPA'DA HİÇBİR YERDE SAHİPSİZ HAYVAN YOK”
Gazetecilerin yasaya ilişkin sorusunu cevaplandıran Yavaş “Ben Avrupa'da hiçbir yerde sokakta sahipsiz hayvan görmedim. Hayvanseverlerin yaptığımız barınaklarda, maliyetini biz karşılamak şartıyla, gelip oralara da bakmalarını istiyorum. Çünkü hayvanseverlerin butik barınak talepleri de var. Hayvanseverlerin fikirlerine de saygılıyım ama o kadar çok popülasyon arttı ki. Türkiye'de ilk defa kendi imkanlarının dışında kısırlaştırma ihalesi açan belediyeyiz. Dişiler kısırlaştırınca bir hafta kalması gerekiyor.
Sadece kısırlaştırmayla bunun önünü almanın imkanı olmadığına dikkat çeken Yavaş “Ne kadar kısırlaştırırsanız kısırlaştırın şu aşamada önü alınmayacak gibi görünüyor. Bir yandan onda devam edeceğiz, bir yandan da sokaktakileri alıp barınakta misafir edeceğiz” açıklamasını yaptı.
30 GÜN SONRA ÖLÜM!
AKP, toplum sağlığını ve güvenliğini tehlikeye attıkları gerekçesiyle sokak köpeklerinin “uyutulmasını” da içeren bir yasa teklifi üzerinde çalışılıyor. Bu teklifin, önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması bekleniyor.
Hazırlanan yasa teklifi, sokak köpeklerinin belediyeler tarafından toplanmasını, 30 gün boyunca sahiplendirme ilanlarında tutulmasını ve bu süre içinde sahiplenilmeyen köpeklerin enjeksiyon yoluyla öldürülmesini öngörüyor.
VETERİNERLEDEN SERT TEPKİ
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), yasa teklifine sert tepki gösterdi. TVHB, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesinin etik, insani ve vicdani olmadığını vurguladı. Veteriner hekimler, bu düzenlemenin yasalaşması durumunda ötanazi yapmayı reddedeceklerini açıkladı. TVHB'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Sokak hayvanlarının nüfuslarındaki artış, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesinden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı hayvanların ötenazi yapılarak öldürülmesi, biz veteriner hekimler açısından kabul edilemez. Bu yasa taslağı, sahadan ve bilimsellikten uzak, toplum vicdanını rahatsız eden düzenlemeler içermektedir ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettirecektir.