Marmara alarm veriyor! Kabus yeniden mi döndü

Son birkaç yıldır Marmara Denizi’nde görülen İstanbulların kabusu müsilaj geri mi dönüyor? Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, açıkladı.

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası, 2021 yılından bu yana bölgede yaşayanları endişelendirmeye devam ediyor. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki su sıcaklığının son 50 yılda 2,5 derece arttığını belirterek, bu durumun müsilaja ve bazı balık türlerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

Tecer, sıcaklık artışının deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyerek müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini ifade etti. Ayrıca, çözülmüş oksijenin azalmasıyla canlıların yaşam ortamının riske gireceğini ve lezzetli balık türlerinin popülasyonunun azalabileceğini vurguladı.

Marmara çevresinde meydana gelen müsilajın iklim değişikliği ve sanayi atıklarıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Bu şeffaf ve yapışkan sıvının mikroorganizmalar içinde üreme ortamı oluşturarak deniz kirliliğini artırdığına dikkat çekiliyor. Müsilajın etkili olduğu denizde yüzmek, kızarıklık, kaşıntı ve deri dökülmesi gibi tahrişlere neden olabiliyor.

Önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum'un görevde olduğu süreçte yapılan çalışmalar sonucunda 356 metreküp müsilaj toplandığı belirtilmişti. Ancak, sorunun kökten çözümü için daha geniş kapsamlı ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

İlgili Haberler

Çorum’da otobüs terminalinde muavin yolcuyu tekme tokat dövdü! Fark eder etmez
Ünlü komedyen Ata Demirer Seçil Erzan’ın tuzağına düşmekten son anda kurtuldu! 131 saniyelik sır görüşme
İstiklal Caddesi’nde 6 yıl önce 450 milyona satılamayan tarihi bina yeniden satışa çıkarıldı! Yeni fiyatı dudak uçuklattı

Gündem Haberleri