Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası, 2021 yılından bu yana bölgede yaşayanları endişelendirmeye devam ediyor. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki su sıcaklığının son 50 yılda 2,5 derece arttığını belirterek, bu durumun müsilaja ve bazı balık türlerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.
Tecer, sıcaklık artışının deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyerek müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini ifade etti. Ayrıca, çözülmüş oksijenin azalmasıyla canlıların yaşam ortamının riske gireceğini ve lezzetli balık türlerinin popülasyonunun azalabileceğini vurguladı.
Marmara çevresinde meydana gelen müsilajın iklim değişikliği ve sanayi atıklarıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Bu şeffaf ve yapışkan sıvının mikroorganizmalar içinde üreme ortamı oluşturarak deniz kirliliğini artırdığına dikkat çekiliyor. Müsilajın etkili olduğu denizde yüzmek, kızarıklık, kaşıntı ve deri dökülmesi gibi tahrişlere neden olabiliyor.
Önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum'un görevde olduğu süreçte yapılan çalışmalar sonucunda 356 metreküp müsilaj toplandığı belirtilmişti. Ancak, sorunun kökten çözümü için daha geniş kapsamlı ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.