Marmara Denizi'nde balık türü azalıyor

Türkiye'de her geçen yıl avlanan su ürünleri miktarı azalıyor. Sezonun kapanmasına günler kalmasına rağmen bu yıl da balıkçılar henüz beklediklerini bulamadı. Aşırı avlanma ve deniz kirliliği, bu olumsuz gidişin temel sebepleri arasında. 

DHA- İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Bir dönem aşırı bir avcılık yapıldı. Mesele 1500 ton avcılıktan 300 ton avcılığa düştü. Türler azalıyor. Avcılık bu durumun en büyük sebeplerinden birisi. İkincisi de şüphesiz kirlenme. En son kalkan balığı Marmara Denizi''ndeydi artık yok, uskumru, kolyoz, orkinos, dil balığı, kırlangıç yok" dedi.

Balıkçılar için 1 Eylül''e kadar sürecek yasak 15 Nisan''da başlıyor. Uzmanlara göre, aşırı avlanma ve deniz kirliliği nedeniyle balık türleri azaldı. Bu durum tezgahlardaki balık çeşitliliğini ve fiyatları da etkiledi. Sezonunun bitişine günler kalırken balıkçılar bu yıl beklediklerini bulamadı. Kumkapı Balıkçılar Çarşısı''nda hamsinin kilosu geçen sene 30 lirayken bu yıl 150 liraya kadar çıktı. Çinekop geçen yıl 50 lirayken, 200 liradan başlayıp 300 liraya kadar yükseldi. Palamutun tanesi geçen sene 30 lirayken bu sene 60 liraya çıktı. Karides için de durum farksız. Geçen yıl kilosu 50 lira olan karides bu yıl 100 liraya kadar yükseldi. Fiyatların yükselmesinin aşırı avcılık ve kirlenmeye bağlı olduğu belirtilirken, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk dikkat çeken uyarılar yaptı. Öztürk, birçok balık türünün yok olduğunu ifade ederek, ekosistem tabanında bulunan karidesin de azaldığını belirtti. Karidesin azalması ise öteki türlerin de azalmasına işaret ediyor.  Balıkçı esnafı da tezgaha gelen balık miktarının az olduğunu, fiyatların yüksek olduğunu belirtti.

İlgili Haberler

AVM’deki kıyafet hırsızlığını JASAT çözdü
Ramazan ayında yeşilliğe rağbet yüksek

Yaşam Haberleri