Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Profesör Doktor Osman Bektaş, 6 Şubat depreminin ardından gözlerin çevrildiği Marmara Bölgesi’ne ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Sosyal medya hesabından paylaşımlar yapan Bektaş, beklenen İstanbul depremine ilişkin tüm merak edilenleri tek tek açıkladı.
MARMARADA 30 YIL İÇINDE...
Bektaş, 7’den büyük deprem olacağı görüşüne ilişkin “Parsons, San Francisco Körfezindeki San Andreas Fay Sisteminin 7,6 depreminden sonra en az 75 yıl sakinlik dönemine girdiğini 2002 makalesinde belirtmesine karşın Marmara’daki 89-163 yıllık rahatlama dönemini (Ambraseys,2000) dikkate almamıştır. Depremin büyüklüğünü ve zamanını belirleyen faktör olan fay kayması (creep) Parsons,2004 modelinde dikkate alınamamış ve gerçek deprem enerji bütçesi hesaplanamamıştır” açıklamasını yaptı.
“DEPREMSELLİK DOĞUYA GÖÇ EDİYOR”
Bektaş, “3,8 kuzey-orta Marmara depremi ne söylüyor?” sorusuna ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:
AFAD' a göre 7 km; KANDİLLİ' ye göre 17-20 km derinlikte olan deprem Kuzey Marmara Fayının kaydığı (CREEP) kesimini tanımlar. Daha doğuda, Adalarda, fay KISMEN KİLİTLİ olduğundan 1963 de M 6,4 depremini üretmiştir. Depremsellik doğuya göç ederek fayın TAM KİLİTLİ kısmında 1999 M 7,6 İzmit ve M 7,1 Düzce depremleri gelişmiştir. Son yüzyılda batıdan doğuya göç eden depremsellikte, Kuzey Marmara Fayı batıda ve doğuda kilitli (1912 ve 1999 büyük depremleri) orta kısmı kısmen kilitli ve kayan segmentlerden oluşur.
“7’DEN BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI ÇOK ZAYIF”
Bektaş, bir takipçisinin “Netice ne olur hocam bölge olarak daha büyüğü gelir mi?” sorusunu ise “Yaklaşık 100 yıl kadar 7’den büyük deprem olasılığı çok zayıf” diyerek cevapladı.