Marulun faydaları nelerdir?
Marulun genel olarak tüm sindirim sistemine fayda sağlayan arındırıcı etkisi bulunmaktadır. Sağlıklı beslenen kişiler veya düşük kalorili beslenmek zorunda olanlar için düşük kalori miktarıyla ilk seçenekler arasında yer almaktadır. Marul hipertansiyon, kalp krizi ve diyabete karşı yararlı bir önleyicidir. Potasyum ve folik asit içerikleri marulun kalp ve damar sağlığını desteklemesini sağlar. Bakır ve demir kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekliyken, havuçta da bulunan güçlü bir antioksidan olan beta-karoten, kandaki "kötü" kolesterol seviyelerini kontrol etmek için faydalıdır.
Marul gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltan prebiyotik bir lif olan inülin içermektedir. İnülin, glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Gastrit ve kolit hastaları marul tüketmesinde fayda vardır. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve vücudun onu zehirleyen toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Marulda bulunan kolin adlı madde karaciğerin vücuda zararlı yağları atmasına yardımcı olmaktadır.
Marul, A vitamini içeriği ile cilt ve göz sağlığını da desteklemektedir. Ek olarak yüksek su yüzdesi, fazla sıvıların idrar yoluyla atılmasını uyardığı için marul idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
K vitamini ise kanın pıhtılaşmasında ve kemik sağlığında etkilidir.
Kuersetin varlığı sayesinde marul, alerjiye ve iltihaplanmaya neden olan diğer bileşiklerin salınımını önleyebilen doğal bir antihistamin gibi davranır. Kuersetin kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini düzenler, damarların elastikiyetini ve kanın akışkanlığını artırır. Ayrıca Japonya'da yapılan çalışmalarda da kanıtlandığı gibi bu molekül, uzun ömürlü genlere bağlı olan AMPK proteinini aktive edebilmektedir.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir. Klorofil, hücresel metabolik süreçleri hızlandırmak ve canlandırmak için gerekli moleküldür. Klorofil, kandaki serbest radikalleri temizler.