MASAK kara para yok demişti. Dilan Polat tahliye olacak mı? Bugün karar günü
Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan sosyal medya fenomeni Dilan Polat ile eşi Engin Polat'ın davasına ilişkin 908 sayfalık MASAK raporu düzenlendi. Rapora göre, Dilan Polat'ın ticari ve finansal işlemlerde karar yetkisinin olmadığı belirtildi. Dilan Polat için bugün değerlendirme yapılması bekleniyor.
19
Kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkında düzenlenen 908 sayfalık Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu açıklandı. Raporda, Dilan Polat'ın ticari ve finansal işlemlerde karar yetkisinin olmadığı, kararların Engin ve Sezgin Polat tarafından verildiği belirtildi. Dilan Polat için eksik evrakların tamamlanması ve bugün değerlendirme yapılması bekleniyor.
29
İstanbul merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonun ardından tutuklanan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın davasıyla ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan 908 sayfalık raporun ayrıntıları ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulmuştu.
39
Raporda, Dilan Polat'ın 2020-2023 yılları arasında 3 gayrimenkul edindiği ve hesabına 5 milyon 400 bin lira girdiği, ancak hesaplarında şüphe uyandıracak herhangi bir veriye rastlanmadığı belirtildi. Dilan Polat'ın ticari ve finansal işlemlerde karar yetkisine sahip olmadığı, kararların Engin ve Sezgin Polat tarafından alındığı vurgulandı.
Engin Polat'ın hesabına ise aynı dönemde 71 milyon 904 bin lira giriş ve 144 milyon 208 bin lira çıkış yapıldığı, ayrıca 3 araç ve 6 gayrimenkul satın aldığı ifade edildi. Raporda, yasa dışı faaliyetlere dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı bildirildi.
49
KARA PARA VE YASA DIŞI BAHİS YOK
Aile şirketlerinin genel ticari kapasiteleri dikkate alındığında, mal varlığı konusunda yapılan işlemlerin elde edilen gelirlerle orantılı olduğu belirtildi.
Engin Polat'ın yasal defterin yanı sıra vergi matrahını azaltıcı kayıtları diğer ortamlarda tutarak hesap dönemlerinde kaçakçılık (çift defter tutma) suçunu işlediği ifade edilen raporda, yasa dışı bahis ve kara para aklamaya dair bir bulguya rastlanmadığı vurgulandı.
59
İddianamede ise savcı, soruşturmaya konu olan şahıs ve şirketlerin hesaplarına yasa dışı yoldan elde edilen paranın açık ve kolayca tespit edilebilecek şekilde gönderilmesini beklemenin doğru olmayacağını belirtti. Savcı, "Soruşturma konusu şahıs ve şirketlerin profesyonel bir taktik ve organizasyonla nihai amaçlarını perdelemek için güzellik ve kozmetik sektöründe faaliyet gösteren onlarca şirketi kurup hatta hatırı sayılır rakamlara ulaşan gerçek ticari faaliyetlerde de bulunup, bu faaliyetler sırasında şirketler arasında paraların gezdirilmesi sırasında gerek sahte faturalardan gerekse nakit para çekimi ve yatırımı şeklindeki eylemlerden istifade ederek gerçek ticari faaliyetlerden elde edilen paralarla yasa dışı yoldan akan paraların adeta harmanlanması suretiyle kontrolü imkansız hale getirmeye çalıştıkları değerlendirilmektedir. Nitekim bir kısım yüksek tutarlı paranın da gerçek durumun ortaya çıkmaması amacıyla kripto cüzdanlar eliyle muhafaza edilip ilgilisine aktarıldığı yahut uhdede tutulup ihtiyaç halinde lüks yaşam içerisinde kullanıldığı, bu suretle aklama sürecinin işletildiği kanaatine ulaşılmıştır." dedi
69
YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ
MASAK raporunun ardından, 5 tutuklu sanıktan 4'ünün tutukluluğuna yapılan itiraz, 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
DİLAN POLAT TAHLİYE OLACAK MI?
Dilan Polat için ise eksik evraklar tamamlandıktan sonra bir değerlendirme yapılacak.
79
NE OLMUŞTU?
İstanbul merkezli 6 ilde 1 Kasım 2023 ve sonrasında düzenlenen operasyonlarda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Soruşturma kapsamında, Polat çiftinin de dahil olduğu şüphelilerin şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulmuştu. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sahte fatura kesilerek 200 milyon lira para girişi yapıldığı belirtilmişti. Para, aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edilip, son aşamada Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve araç alımları için kullanılmıştı.
89
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin kimliklerini belirleyip, İstanbul merkezli olarak Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti. Ayrıca, Dilan ve Engin Polat'a ait bir medikal şirketin, Ankara'da başka bir firmaya isim hakkını vermesi ve bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışılması da tespit edilmişti.
99
Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da aralarında bulunduğu 16 şüpheli tutuklanmış, hakimlik 27 şirkete kayyum atanmasına karar vermişti.