Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? Çiftçilerin beklediği haberde flaş gelişme 

Milyonlarca çiftçinin merakla beklediği mazot ve gübre desteği ödemeleri yer alıyor. Peki çiftçilerin beklediği haberde son dakika gelişmeleri ne oldu? Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? İşte detaylar...

Yüzbinlerce çiftçinin merakla beklediği ve araştırdığı konular arasında mazot ve gübre desteği ödemeleri yer alıyor. Peki mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den konu hakkında son dakika açıklamaları geldi. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen tarımsal destek ödemeleri için tarih belli oldu. Peki çiftçilerin beklediği haberde son dakika gelişmeleri ne oldu? Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? İşte detaylar...

Çiftçilerin beklediği haberde son dakika gelişmeleri ne oldu? Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? sorusunun yanıtı haberimizde yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli son zamanlarda sık sık gündeme gelen sosyal medya hesabı Twitter hesabı yaptığı paylaşımda, tarımsal destek ödemesinin, çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlanacağını dile getirdi.

Peki çiftçilerin beklediği haberde son dakika gelişmeleri ne oldu? Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? İşte detaylar...

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ 2022'DE NE KADAR?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere 2022 yılı için ödenecek tarımsal destekler gübre ve sertifikalı tohum kullanım destekleri resmen belli oldu.

Açıklanan resmi desteklere göre, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında arpa, buğday, yulaf, çavdar, ve tritikale için dekar başına 22 TL'si mazot, 20 TL'si gübre olmak üzere toplamda 42 TL'lik destek verilecek.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ 2022 NE ZAMAN YATACAK?

Ahaber'de yer alan habere göre,  Milyonlarca kişi tarafından merak edilen ve araştırılan mazot ve gübre desteği ödemeleri henüz yapılmadı. Peki çiftçilerin beklediği haberde son dakika gelişmeleri ne oldu? Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? 

Yaşanan gelişmelere göre, "2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayımlanan karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli dahilinde dekar başına buğday, yulaf çavdar, arpa ve tritikale için 22 TL'si mazot ve 20 TL'si gübre olmak üzere toplam olarak 42 TL, kanola, aspir için 20 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 28 TL, çeltik, kütlü pamuk için de 68 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 76 TL, nohut, kuru fasulye, dane mısır için 27 TL'si mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 35 TL, yağlık ayçiçeği için 29 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 37 TL, patates, soya için 30 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 38 TL, yaş çay, zeytin ve diğer ürünler için 17 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 25 TL mercimek için 24 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere toplam 32 TL,  fındık için 18 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 26 TL, kuru soğan, yem bitkileri için 19 TL'si mazot ve 8 TL'si gübre olmak üzere 27 TL destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 TL'si mazot desteği sağlanacak.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 TL'lik destek sağlanacak.

DESTEK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

-Çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması gerekiyor.
-Bakanlık tarafından belirlenen tarihte dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor.
-Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekiyor.
-50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gerekiyor.
-Toprak analizi yaptırmayan çiftçiler yalnızca mazot desteği alabilecek ve gübre desteklerinden faydalanamayacak.

 

Ekonomi Haberleri