Meclis'te görüşmelere başlanan EYT'nin detayları belli oldu! Emeklilik için prim şartı kaldırıldı mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 15.00 oturumu ile görüşmelerine başlanan EYT düzenlemesinin detayları ve kimleri kapsayacağına yönelik net bilgiler gelmeye başladı. İşte Meclis Genel Kurulu'na sunulan düzenlemenin maddeleri...

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulu''na geldi. Bütün partilerin düzenleme üzerine verdiği teklifler tartışılırken, Meclis''ten geçmesine kesin gözüyle bakılan EYT tasarısı için hayati önem taşıyan maddeler de birer birer ortaya çıkmaya başladı. 

8 Eylül 1999 yılından önce yer alan haklar dikkate alınarak çıkarılacağı belirtilen EYT düzenlemesine, son anda getirilen ve yüz binlerce vatandaşın emeklilik hayallerini ileri bir tarihe erteleyen ''kademeli prim'' uygulaması, gösterilen tüm tepkilere rağmen kaldırılmadı. 

Meclis''e getirilen düzenlemede içerikler, 3 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda yer alan maddeler ile bire bir aynı olurken, son ana kadar prim gün sayısında bir değişiklik bekleyen EYT''liler ve 8 Eylül 1999 öncesinde staj ya da çıraklık girişi bulunan vatandaşlar düzenleme kapsamına alınmadı. 

EYT''LİLER İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ZAMAN ALACAK?

Şu anda görüşülen ve yasalaşmasına saatler kalan düzenlemeye göre, EYT kapsamında emekli olacak 2 milyon 250 bin vatandaşın maaş ödemeleri için başlangıç tarihi 1 Mart 2023 olacak. Bu tarihten itibaren günbegün alacakları kayda geçilecek olan emekli adaylarının, ilk ödemelerinin ise mayıs ya da haziran ayında hesaplarına yatması bekleniyor. 

EYT''LİLER İÇİN EMEKLİ BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kesin bir takvim paylaşılmamış olsa da, SGK personeli EYT başvuruları için teyakkuz haline geçmiş durumda. Deprem felaketi nedeniyle askıya alınan ve sekteye uğrayan EYT sürecini hızlandırmak, yaşanan mağduriyetleri gidermek adına gece gündüz çalışacak ve 7 gün 24 saat yapılacak başvuruları inceleyecek bir SGK birimi oluşturulurken, başvurular için e-Devlet platformu da tüm hızıyla düzenleniyor.

Yaşanacak yoğunluk nedeniyle sunucularda problem yaşanmaması için e-Devlet üzerine de önlemler alınırken, fiziki olarak emekli başvurusunda bulunmak isteyen EYT''liler için de SGK binalarına ilgili başvuru masaları yerleştirilmiş durumda. SGK''nın Ankara''da yer alan Genel Merkezi''nin bahçesine yerleştirilen masalara ''kademeli prim tablosu'' koyulması ise EYT için prim gün sayısının 5000''e sabitlenmesini bekleyen vatandaşların umutlarını tamamen bitiren haber olmuştu. 

İşte EYT''de öne çıkan maddeler...

1) Sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesinde yapılmayanlar için ''Emeklilikte Yaşa Takılanlar'' yasası ile emeklilik başvurusu yapmak mümkün olmayacak.

2) İşe giriş tarihi 1999 yılına yaklaştıkça, emeklilik için aranan prim gün sayısı da yukarı doğru çıkacak. EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlardan, sigorta girişlerinin yapıldığı tarihe göre değişecek şekilde 5000 ila 5975 gün arasında değişen prim şartını yerine getirmesi istenecek.

3) Normal emekliliklerde geçerli sayılacak borçlanma türleri, bu düzenlemede değerlendirmeye alınmayacak. Yalnızca erkekler için ''askerlik borçlanması'' ve kadınlarda ise ''doğum borçlanması'' EYT düzenlemesinde kullanılabilecek. 

4) SGK mevzuatına göre, işe giriş tarihi değerlendirmesinde "uzun süreli çalışma" kapsamına giren iş faaliyetleri incelemeye alınacak. Bu nedenle, SGK içtihatlarında "kısa süreli çalışma" statüsüne sahip olan staj ve çıraklık sigortası girişliler, staj faaliyetleri 8 Eylül 1999 tarihinden öncesinde başlamış olsa da düzenlemeden yararlanma hakkına sahip olmayacak. 

İlgili Haberler

Eksik primi olanlar hakkında şok gelişme! Meclis'te 5000 prim günü oylaması yapıldı
Dolar sahipleri sakın bunu yapmayın! Merkez Bankası ceza verileceğini açıkladı
Staj ve çıraklık mağdurlarına müjde! Meclis stajyerler için tarih verdi

Ekonomi Haberleri