Mercimek köftesi yaparken, köftenin istenilen formu koruması ve dağılmaması oldukça önemlidir. Birçok insan da mercimek köftesi yaparken formu konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Aslında bu durumu engellemenin çok kolay bir yöntemi bulunuyor.
Mercimek köftesi yaparken dağılmaması için tarife ölçüsü ölçüsüne uymanız gerekmektedir. Bir malzemeyi fazla veya az eklediğinizde ürünlerin yapışması zorlaşacak, mercimek köfteniz dağılacaktır. Mercimek köftesi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları içeren tarif şu şekildedir:
MALZEMELER
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1.5 su bardağı ince bulgur
- 3 adet soğan
- 3 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı acı biber salçası
- 1 çorba kaşığı nar ekşisi
- 5-6 dal taze soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet taze nane
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Toz kırmızı biber
- Marul yaprakları
- 1 adet limon
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ
İlk olarak mercimeği ayıklayın ve yıkayın. Bu işlemi tamamladıktan sonra geniş bir tencereye mercimeği alın ve iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Mercimekler suyunu çekene kadar haşlayın. Ocaktan alıp bulguru mercimeklerin üzerini örtecek şekilde yayın ve tencerenin kapağını kapatıp bulgurun yeterince şişmesi için oda sıcaklığında yarım saat bekletin.
Taze soğanı, maydanozu, naneyi ve dereotunu temizleyip kıyın ve derin bir kasede karıştırın. Soğanları soyup rendeleyin. Zeytinyağını derin bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tuz ve baharatları ekleyip ocaktan alın. Yaptığınız bu mercimekli karışıma soğan ile nar ekşisini ilave ederek yeşillikli karışımı ekleyip yoğurun.
Mercimek köftesinin hamurunu yeterince yoğurduktan sonra küçük bir yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak köfteye elinizle şekil verin. Son olarak marulun üzerine yerleştirdiğiniz mercimek köftesine limon suyu sıkın ve servis edin.