Mercimekli köfte tarifi nasıl yapılır?

Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti, pratik yapımı ile çeşit olarak kullanılan mercimekli köfte nasıl yapılır?

Altın günü menülerin en olmazsa olmazı, vejetaryenlerin ve vegan kişilerin rahatlıkla tercih edebileceği, mutfağımızın etsiz de doyuran, yedikçe yedirten yegane tarifi mercimek köftesini yapmak oldukça pratik. Ancak kıvamını tutturmak, bulgur ve mercimek oranını tam olarak ayarlamak birkaç püf noktası istiyor, püf noktalar nelerdir? Lezzetli, yumuşacık mercimek köfte nasıl yapılır? 

Mercimekli köfte tarifi nasıl yapılır?

Mercimekli köfte hazırlarken öncelikle yapmanız gereken ilk şey, mercimekleri ayıklayıp yıkamak.

Temizlenmiş mercimeklerinizi bir tencereye alın.

Üzerini geçecek kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar haşlayın.

Mercimekler suyunu çektiğinde ince bulguru da tencereye ilave edin ve kapağını kapatıp yarım saat kadar bekletin.

İnce ince kıydığınız soğanı sıvı yağda kavurun içine salçayı ekleyin. 

Hemen ardından ocaktan alarak mercimeklere ekleyin. 

İnce kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ve baharatları ilave edin.

Biraz soğuduktan sonra bütün malzemeleri el ile yoğurun ve  yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. 

Köftelere şekil verdikten sonra marul veya roka yaprakları ile servis edebilirsiniz.

Mercimek köftesi tarifinin püf noktaları

Mercimek köftesinin en önemli iki malzemesi bulgur ve mercimektir. Mercimeklerin tam kıvamında pişmesi ve bulgur oranının tam kıvamında ayarlanması kıvamın mühim sırlarından biri. Öncelikle kullanacağınız mercimekleri bir tencerenin içerisine alın, üzerine su ilave edin ve bir tel çırpıcı yardımıyla çırparak içerisindeki tozların çıkmasını sağlayın. Suyun rengi berraklaşana kadar suyu değiştirip aynı çırpma işlemini uygulayın. Suyun rengi berraklaşınca mercimekleriniz tertemiz olmuş demektir. Bu işlemi mercimek çorbasında uygularsanız çorbanın rengi berraklaşır, mercimek köftesinde ise köftelerinizin rengi canlı kalır. Üstelik içerisindeki tüm toz ve kirden de arındırmış olursunuz.

Mercimeklerimizi ocağın üzerine aldık ve orta ateşte pişirmeye başladık. Minik bir lezzet püf noktası verecek olursak; dilerseniz bu aşamada içerisine kekik, biberiye gibi taze baharatlar koyup, mercimek haşlanınca içerisinden çıkarabilirsiniz. Burada bizim en önemli tavsiyemiz ise mercimek suyunu tamamen çekene kadar pişirmek yerine, mutlaka tencerenin içerisinde su bırakmanız.

Mercimeğin içerisinde su kalması bulgurun tam kıvamında şişmesine yardımcı olacaktır. Tamamen suyunu çekmiş bir mercimeğe bulgur eklediğiniz zaman bulgurunuz içerisinde çiğ kalıyor ve mercimekle tam anlamıyla bütünleşmiyor. Üstelik lezzeti de kıvamı da bu nedenle bozuluyor. Sonradan üzerine su ilave etmek lezzet kaybına neden oluyor.

Bulgurunu da ekledikten sonra sıra geldi dinlendirme aşamasına. Bu aşamada tencerenin kapağını kesinlikle açmayın. Aksi takdirde bulgurlar gereken ısıyı bulamayacak ve mercimekle bütünleşmeyeceklerdir. Bulgur ve mercimek güzelce dinlenirken soğanlarınızı olabilecek en minik boyutlarda kesmeye başlayıp güzelce kavurabilirsiniz.

Soğanları bol zeytinyağı ya da sıvı yağda ağır ateşte kavurmak bir diğer püf noktalarından biri. Soğanlarınız ne kadar minik olurlarsa mercimek köfteniz o kadar güzel olacaktır. İki çeşit salça kullanın deriz. Hem domates hem de biber salçası kullanmak, renk ve lezzet açısından mercimek köftesine önemli bir katkı sağlıyor. Bu aşamada soğanlarınızın içerisine bolca baharat ilavesinde de bulunabilirsiniz.

Bulgur ve mercimeği bir geniş kaba aldıktan sonra üzerine salçalı soğanlı sosu henüz sıcakken aktarın. Güzelce karıştırarak ilk sıcaklarının çıkmasını sağlayın. Bu aşama oldukça önemli. Eğer henüz çok sıcakken içlerine yeşillikleri koyarsanız yeşillikleriniz içinde solacak, renk ve doku kaybına neden olacaktır.

Hafif ılıdıktan sonra yeşilliklerini de ekleyerek yoğurmaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada güzelce yoğurun ve tüm malzemelerin bütünleşmesine özen gösterin. Kıvamının tam olarak tutup tutmadığını elinize bir parça alıp sıktığınızda eğer dağılıp dağılmamasından anlayabilirsiniz.

Yapımı için malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

1,5 su bardağı ince köftelik bulgur

1 baş kuru soğan

1 demet maydanoz

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 demet taze soğan

2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)

3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)

2 çay kaşığı tuz

Kimyon

Pul biber

Karabiber

İlgili Haberler

YÖK'e 'Vegan' davası açıldı

Yaşam Haberleri