Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan açıkladı: Yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu!

Merkez Bankası 2024 yılı sonu için enflasyon tahminini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan 2024 yılı sonu için enflasyonun yüzde 36 olacağını öngördüklerini söyledi.

Piyasaların yakından takip ettiği enflasyon raporu TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan öncülüğünde açıklandı.

Enflasyonla mücadelenin uzun ve zorlu bir süreç olacağını belirten Erkan, 2024 yılı enflasyon beklentisinin ise yüzde 36 olduğunu sözlerine ekledi. Enflasyon beklentisi 2023 yılı sonu için ise yüzde 65'e yükseldi.

Hafize Gaye Erkan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

TCMB olarak görevimiz fiyat istikrarı amacımız doğrultusunda dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun yeniden tek haneye indirilmesidir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

"ENFLASYON İLE MÜCADELE EDİYORUZ"

İç talepten dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. Dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırmanın geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır.

Son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışı gözlenmektedir. Tüm olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansman koşullarının dengeli seyrettiğini de olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Enflasyondaki artışta büyük şokların bir arada gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Merkez Bankası olarak toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarıyla sağlayacağımıza eminiz. Enflasyon ile kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz.

Tüm bu olumsuz şoklara rağmen ülkemizde finansal koşulların olumlu seyrettiğini olumlu bir gelişme olarak vurgulamak istiyorum. Tarihsel eğilimlere kıyasla yüksek oranda olan bu şokların beklenti ve fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya yol açmıştır. Enflasyonda bu kanaldan gelen 11,3 etki önemli rol oynamaktadır.

2024 SONU ENFLASYON TAHMİNİNDE ARTIŞ

2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 40,9'a çıkarıldı. Enflasyonun yükselişinde temel belirleyici olan unsur talebin yapısı ve dengelenmesidir. Bu bağlamda talepteki güçlü seyir devam etmekte, bazı göstergelerde talepteki aşırılığın ortadan kalktığı gözlemlenmektedir.

Vergi güncellemelerinin etkisi de 2.5 puan oldu. Eylül enflasyonu ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

Eylül enflasyonu, ekimdeki yüksek frekanslı veriler ve tüm öncü göstergeler, söz konusu şokların enflasyona yansımasının büyük ölçüde tamamlandığına işaret etmektedir.

Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde Türk lirası tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.

Rezervlerimizdeki artış da devam ediyor. Kur korumalı mevduat toplamı 300 milyar lira azaldı. KKM bakiyesinde düşüş olması mevduata geçiş stratejimizin doğru yolda olduğunu göstermektedir.

Risk primi ve ima edilen kur oynaklığı belirgin iyileşme gösterdi. Olumsuz küresel gelişmelere rağmen finansman koşulları dengeli seyir izlemekte.

ORTA VADELİ TAHMİNLER

2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 65 (önceki yüzde 58), 2024 için yüzde 36 (önceki yüzde 33), 2025 için yüzde 14 (önceki yüzde 15) olarak güncelledik.

Aylık enflasyon patikasında kasım, ocak ve mayısta geçici yükselişler olacağını değerlendiriyoruz. Kasımda doğalgaz kullanımının artması enflasyonda geçici yükselişe neden olacak. Ocak ayında asgari ücret etkili olacak.

'ENFLASYON MAYIS 2024'TE ZİRVEYİ GÖRECEK'

Enflasyon Mayıs 2024'te zirve seviyesini görecek. Sonrasında dezenflasyon sureci başlayacak. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz.

İlgili Haberler

Merkez Bankası'ndan yeni KKM hamlesi: Bankada parası olanlar dikkat!
Tuzlaspor Başkanı Feyzi İlhanlı tuzlu biletleri kimlerin aldığını açıkladı! Futbolda kara para kavgası büyüyor:
Son dakika... İYİ Partili milletvekili partisinden istifa etti

Ekonomi Haberleri