Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini ve yeni emekli maaşı tablosu açıklandı. Böylelikle en düşük emekli maaşı belirlendi.
Temmuz ayı yaklaşırken, milyonlarca emekli, alacakları zam miktarını merakla beklemeye başladı.
Emeklilere Temmuz ayından itibaren, son 6 ayın enflasyon verilerine göre zam yapılacağı duyuruldu.
Merkez Bankası'nın yeni verilerine göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44,19 olarak açıklandı. Bu doğrultuda emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belirlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete ara bir zam yapılmayacağını ve sadece emekli maaşlarına enflasyon farkının ekleneceğini belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak, Şubat ve Mart aylarına ait enflasyon verilerine göre, 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklileri için belirlenen zam oranı yüzde 15,05 oldu.
Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44,19 olarak belirlendi.
Nisan'da yüzde 3,25, Mayıs'ta yüzde 3,00 ve Haziran'da yüzde 2,54 enflasyon rakamlarıyla birlikte hesaplandığında, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olması bekleniyor. Bu da Bağ-Kur ve SSK emekli maaşı zammına yansıtılması bekleniyor.
Geçmiş anket dönemlerine göre, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemine kıyasla hafif bir düşüşle yüzde 37,78'den yüzde 36,70'e gerilerken, benzer şekilde 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 23,05'ten yüzde 22,67'ye azalış gösterdi.
Merkez Bankası'nın tahminine göre Temmuz'da emekli maaşları yüzde 25,39 oranında artacak, en düşük maaş ise 12-13 bin lira olacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılacağına dair beklentilere kapıları kapamıştı.
2024 ve 2025'te memur maaşlarına sırasıyla yüzde15, yüzde10, yüzde6 ve yüzde5 zam yapılacak. Ayrıca Mart ayı itibarıyla enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacağı açıklandı.