Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları, işletme ve bireysel kredilerdeki genel beklentileri ortaya koydu.
Anket, kredilerde sıkılaşmanın devam ettiğini ve kredi taleplerinde belirgin değişikliklerin yaşandığını gösterdi. Yılın üçüncü çeyreğinde işletme kredilerinde sıkılaşmanın devam edeceği, bireysel kredilerde ise sona ereceği öngörülüyor.
2024 yılının ikinci çeyreğinde bankalar, işletmelere verdikleri kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmayı sürdürdü. Tüm kredi türlerinde bu sıkılaşma gözlemlendi.
DÖVİZ KREDİLERİNDE TALEP AZALDI
Üçüncü çeyrekte, işletmelere verilen kredilerde sıkılaşmanın devam etmesi bekleniyor. Bireysel kredilerde ise sıkılaşmanın sona ereceği öngörülüyor. Anket sonuçlarına göre, ikinci çeyrekte işletmelere verilen kredilere olan talep azaldı.
Yabancı para cinsinden krediler hariç tüm kredilerde talep düşüşü gözlemlendi. Döviz kredilerindeki artış ise sermaye yeterliliği ve teminatlara ilişkin riskler nedeniyle devam etti. Üçüncü çeyrek için bu sıkılaşmanın devam etmesi bekleniyor.
KREDİ TALEPLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
İkinci çeyrekte işletmelere verilen kredilere olan talep azaldı. Hisse senedi ihracı talebi azaltan en önemli faktör olurken, satıcıların peşin alımlarda uyguladığı iskonto ve kolaylıklar talebi artırdı. Üçüncü çeyrek için bu talep azalmasının yerini zayıf bir artışa bırakması bekleniyor.
KONUT VE BİREYSEL KREDİLER AZALDI, TAŞIT KREDİSİ ARTTI
İkinci çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi talepleri azaldı, ancak taşıt kredi talebi arttı. Üçüncü çeyrek için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde artış, taşıt kredi taleplerinde ise azalma yönünde.
BORÇLANMA MALİYETİ DÜŞÜYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranlarının ve ülke risk priminin (CDS) gerilemeye devam ettiğini belirterek, dezenflasyon süreciyle birlikte borçlanma maliyetlerinin düşeceğini ve kamu maliyesinin olumlu bir görünüm kazanacağını ifade etti.
ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE DÜŞÜŞ
ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye'de yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 42,5'e düşürdü. Morgan Stanley, tahminini yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e, İngiliz bankası Barclays ise yüzde 44,5'ten yüzde 44'e indirdi. UBS, yıllık enflasyonun ağustos ayına kadar yüzde 50'nin altına düşeceğini, yıl sonunda ise yüzde 45 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngördü.