Son yıllarda piyasalara yönelik arka kapı müdahaleleriyle sık sık tartışmalara konu olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimiyle birlikte dönüşüm sürecine girmeye devam ediyor.
21 Aralık 2021 tarihinde başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını sona erdirme çabalarını sürdüren Merkez Bankası, bir taraftan bankaların müşterilerini Türk Lirası mevduata yönlendirmelerini teşvik etmek için yeni adımlar atarken, diğer taraftan da KKM'den çıkacak fonların tekrar döviz cinsinden mevduat hesaplarına yönlendirilmesini önlemeye çalışıyor.
DÖVİZ TUTAN BANKALARIN GÜNDEMİ DEĞİŞECEK
Bu çerçevede, 30 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile bankaların döviz cinsinden mevduata uygulanan ek zorunlu karşılık oranı %4'ten %8'e yükseltilmişti. Bu kararın uygulama talimatı geçtiğimiz hafta bankalara iletilirken, artık bankaların, Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkacak müşterilerin tekrar döviz cinsinden hesaplara yönelmemesi için ek çaba göstermeleri gerekecek.
Bankalar, bir yandan Türk Lirası dönüşüm hedeflerini yakalayamamaları halinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ciddi para cezalarıyla tehdit edilirken, diğer yandan her yeni döviz hesabı bakiyesi için %8 oranında ek zorunlu karşılık tutmak zorunda kalacak.
YILLARIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNE ÇIKARILDI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz tevdiat hesapları için uyguladığı %8 oranındaki zorunlu karşılık payıyla bu alanda son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu durumu önlemek amacıyla, son haftalarda Türk Lirası mevduat faizlerini artıran finans kuruluşları, özellikle Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçiş yapacak müşterilere %57'yi aşan faiz teklifleri sunuyor.