Yıllar boyunca uyguladığı yanlış para politikalarıyla Türkiye'yi derin bir yoksulluk ve enflasyon krizine sürükleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimler öncesinde 'seçim ekonomisi' hamlelerine başladı.
AKP hükümetinin eski Merkez Bankası'na yönelik arka kapı müdahalelerinin ve ekonomi politikalarının yönü hakkındaki talimatların ardından göreve gelen ve 'bağımsız politikalar' izleyeceği iddiasında bulunan TCMB, bankalara verdiği gizli talimatlarla yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
14 Mayıs seçimlerinden önce Şahap Kavcıoğlu liderliğindeki TCMB'nin döviz işlemlerine yönelik gün aşırı kısıtlamalarının ardından yaz aylarında başlayan kısmi gevşeme politikalarıyla rahat bir nefes alan bankalar, yeni düzenleme talimatları sonrasında seçim öncesi stresi yaşamaya başladı.
Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri olan İş Bankası, artan dolar kuruna bağlı olarak yatırımcı ve vatandaşların döviz talebini azaltmak amacıyla dolar/TL alım-satım işlemlerindeki makas farkını 1.17 TL'ye kadar yükseltti.
Bu yükselen makas farkı, son yılların en büyük alım-satım farkını oluştururken, neredeyse tüm bankaların benzer fark oranlarını uygulamaya koyması piyasalarda "Merkez Bankası'nın örtülü talimatları" şeklinde yorumlandı.
ZARAR ETMEYİ KABUL EDECEKLER
Bu uygulamanın temelinde, vatandaşların döviz ve altın talebini azaltma amacı yatıyor. Makas farkı nedeniyle birçok vatandaş, seçim öncesi döviz fiyatlarının düşeceği beklentisine giriyor ve bu durum döviz alımını engelliyor.
Özellikle mevcut yatırımlarını bozarak döviz veya altın almak isteyenler, ellerindeki varlıkları satarken derin kur farkları nedeniyle zarar edecekler ve bu zararın ardından döviz veya emtia alımı yaparken de ikinci bir zararla karşılaşacak.
DOLAR SAHİPLERİNE YENİ YASAKLAR GELİYOR
Ekonomi çevreleri, yeni kısıtlamaların yolda olduğunu ve bu önlemlerin seçim sonuçlarına etki edeceğini belirtirken, seçim sonrasında dolar kurundaki artışın bu yöntemlerle önlenebileceğine dair şüpheler var.
Son altı ay içinde, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında büyük çıkışlar yaşanmasına rağmen, mevcut ekonomik tedbirlerin daha esnek bir şekilde uygulanmasına neden oldu. Ancak ilerleyen günlerde, Merkez Bankası'nın olası döviz saldırılarını önlemek için yeni kısıtlamalara başvurması bekleniyor.