Bankaların yönlendirmesiyle TL mevduatında görülen artış, TCMB'nin örtülü talimatlarına uyumun bir sonucu olarak son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak bir rekor kırdı.
21 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, alınan yeni bir kararla 1 Ocak 2024 itibarıyla TL dönüşümlü hesapları kapsıyor.
Bu tarihten itibaren TL dönüşümlü KKM açamayan bankalar, dönüşüm hedeflerini gerçekleştirmek adına yoğun bir çaba sarf etmekte ve dövizden dönüşümlü KKM hesapları için yeni bir politikayı benimsedi.
Merkez Bankası, 7 PPK toplantısı üst üste faiz artışları yaparak politika faizlerini yüzde 42.5 seviyesine çıkarmıştır. Ocak ayında gerçekleştireceği 250 baz puanlık artışla sıkı para politikası serisine son verme amacı vardır.
Yaz aylarından itibaren KKM hesaplarında 700 milyar lira tasfiye eden yeni ekonomi yönetimi, sorun teşkil eden dövizden dönüşümlü bölümü TL mevduatına çekmek için teşviklerle faiz artışları talep ediyor.
Merkez Bankası, bankalara örtülü talimatlar göndererek faizlerin yükseltilmesini talep etmiş ve bu kapsamda piyasalardaki TL mevduatının yüzde 52'ye yükselmesine katkı sağlıyor.
22 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI
Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla yüksek faiz oranlarının 2024 yılında da devam etmesi öngörülmektedir. Mevcut faiz oranları, Türkiye'de son 22 yılın rekorunu kırmıştır. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılından beklentilerini "Kur korumalı sistemin sonlandığı" ifadeleriyle açıklamıştı.
Ekonomistler, tehlikenin büyük ölçüde geçtiğini belirtse de, KKM sisteminde bulunan paranın dolar/TL paritesi için önemli bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.
TCMB'nin, dövizden dönüşümlü hesaplar için daha hassas davranması ve bu hesaplarda bulunan parayı döviz tevdiat hesaplarına yönlendirmemek adına çaba göstermesi beklenirken bu çerçevede, TL mevduatları cazip hale getirilerek KKM'den çıkacak paranın dövize yönelmesi önlenmeye çalışıldı.