Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mayıs seçimlerinin ardından atanan Hafize Gaye Erkan liderliğinde 'parasal sıkılaşma' politikasını başlatmıştı. Ancak Haziran ayından itibaren faiz artırma serisi, Şubat ayında alınan pas geçme kararıyla sonlandı.
TCMB, daha önce yayınladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı raporlarında politika faizlerini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını belirtmişti. Ancak bu ayın başlarında yapılan başkan değişikliği sonrasında, dolar sahipleri için önemli gelişmeler yaşandı.
Bugün, BDDK tarafından haftalık finansal veriler paylaşılırken, TCMB'den 22 Şubat tarihli PPK toplantısının özet metni de yayımlandı. Metinde dikkat çeken bir bölüm, "Ulaşılan parasal sıkılaşma düzeyinin finansal ve ekonomik koşullar üzerindeki etkilerinin yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı" ifadesiydi.
Ekonomistler, faizlerin yaz aylarının sonuna kadar yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağını ve yılın sonunda faiz indirimlerine geçileceğini öngörüyordu. Ancak Ocak ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve bugün yapılan açıklama, faizlerin yüzde 45 seviyesinin üzerine çıkarılabileceği yeni beklentilere yol açtı.
EKONOMİSTLER UYARIYOR: "GERÇEKLEŞİRSE DOLAR KURUNU ALTÜST EDEBİLİR"
TCMB'nin enflasyonda bir düşüş eğilimi olduğunu belirtmesi, yeni faiz artırımlarının gelmesi durumunda dolar kurunda önemli düşüşlerin yaşanabileceğine işaret ediyor. 31 Mart'taki yerel seçimler öncesinde dolar/TL paritesini dengelemeye devam eden TCMB, ekonomi piyasalarına yönelik arka kapı müdahalelerine devam ediyor.
Ekonomi piyasalarının 2024 yılının geri kalan bölümünde yüzde 45 oranındaki politika faizi beklentilerinin aşılması, parasal sıkılaşma sürecinin daha da sıkı bir şekilde uygulanacağı algısına yol açabilir. Bu tür bir adım atılması durumunda dolar kurunda aşağı yönlü hareketlerin yaşanması sürpriz olmayacaktır.
KKM İÇİN YENİ KISITLAMALAR GELİYOR
BDDK, bugün yayımladığı raporda ani döviz kuru artışlarını önlemek için uygulanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini açıkladı. 27 haftadır aralıksız bir şekilde azalan KKM, 139 milyar dolarlık zirve seviyesinden 78 milyar dolara kadar geriledi.
KKM'deki haftalık erime hızı yüzde 1'e kadar düşerken, Merkez Bankası'nın yakın gelecekte duyuracağı yeni kısıtlama önlemleri sonrasında KKM'deki tasfiye işlemlerinin hızlanması bekleniyor.