Merkez Bankası'nın yaptı son hamle ile iş verenleri sevindirecek bir gelişme yaşandı. Kullandırılan krediler için yüzde 30 menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasının ve fatura zorunluluğunun kaldırılması, ayrıca TL payı aylık artış hedefinin yüzde 2,5’ten 3,5’e çıkarılması yer alıyor.
TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında bir basın duyurusu da bankanın web sitesinde yayınlandı.
Yeni düzenlemelere göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi.
Bu, daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırının 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarılmasının ardından geldi. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak.
Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasının yanısıra faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi.
İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesi kararı alındı.
Bu sayede, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaştırılacak.
Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verildi.
TL mevduatın payının artacağı belirtildi. TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5’e çıkarılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın aldığı kararları sosyal medya hesabından değerlendirdi: “Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek.”