Mesai saatlerinde yapılacak düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıktı! Yeni bir çalışma modeli geliyor

Çalışma saatlerinin uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili tartışmalar sürerken, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan net bir tavır sergileyerek mesai saatlerinin kısaltılmayacağını belirtmişti. Hükümetin çalışanları etkileyen planı ortaya çıktı.

Dünya genelinde birçok ülkede uygulanan haftada dört gün çalışma modeli, Türkiye'nin de gündemine gelmişti. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın belirttiği gibi, mesai saatlerinde bir kısalma olmayacak ancak hükümet, çalışanları ilgilendiren yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. 57 maddelik Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı'na göre, esnek çalışma için düzenlemeler yapılacak.

YENİ NESİL ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ GELİYOR

Çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı konusundaki tartışmalar devam ederken, şimdi de mevzuat esnek çalışma modellerine odaklanıyor. YOİKK Eylem Planı'nda, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği yapılması planlanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, esnek çalışma modelleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği yapacak. Yapılan teknik çalışmalar, Orta Vadeli Program hedeflerine paralel olarak kadınlar, gençler, engelliler ve diğer çalışabilir nüfusun çalışma hayatına katılımını artırmayı hedefleyen yeni nesil esnek çalışma alanlarına odaklanacak.

BU YIL TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı'nda belirtilen düzenlemelerin bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

IŞIKHAN’DAN MESAİ SAATLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatlerinin kısalacağına dair iddialara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma hayatı dinamik bir süreçtir ve sürekli olarak iyileştirilmesi gereken bir alandır. Biz, istişare kültürüne önem veren bir hükümet ve bakanlık olarak her zaman bu konuları tartışıyoruz. Geçtiğimiz ay, Sayın Cumhurbaşkanımız İş Kanunu'nun gözden geçirilmesi gerektiğine dair bir açıklama yaptı. Biz de hemen ardından Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığı ile çalışma toplantılarına başladık ve bu süreç devam ediyor. Önceliğimiz, işçi ve işveren haklarını korumak ve ardından da Türkiye'ye yakışır bir iş kanunu ve çalışma hayatı oluşturmaktır. Dolayısıyla, doğrudan bizden bir açıklama yapılmadığı sürece, kamuoyunda yer alan iddiaların dikkate alınmaması gerektiğini vurgulamak isterim.”

İlgili Haberler

Dünya yeni tehlike ile karşı karşıya! Uzmanlar uyarıyor 1 milyar genç risk altında
Daha önce hiç cüce kangal görmüş müydünüz? İşte bu da yasak aşkın meyvesi...
Mahkeme hapis cezalarını bozmuştu: Türkiye’nin utanç davasında yeni gelişme

Gündem Haberleri