Yerli yatırımcıların banka mevduat hesaplarındaki dövizlerini bozdurup TL mevduat hesabı açma eğilimi hız kazandı. Sektör temsilcisi Altan Aydın, dövizden Türk Lirası'na geçiş sürecinde dananın kuyruğunun kopacağı tarihi verdi.
114
Son dönemde Türkiye'de yerleşik bireylerin dolar cinsinden birikimlerini Türk Lirası'na dönüştürme eğilimi hız kazandı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı para cinsinden mevduatlar azalırken TL cinsinden mevduatlarında artış devam ediyor.
214
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 17 Mayıs haftasında kur korumalı mevduatlar (KKM) 20.3 milyar TL düşüş gösterdi. Böylece, yıl başında 2.5 trilyon TL olan kur korumalı mevduat toplamı 17 Mayıs itibarıyla 2.1 trilyon TL'ye indi.
314
Hürriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, kur korumalı mevduatların azalmasıyla birlikte döviz mevduatlarında da gerileme gözlemleniyor. Merkez Bankası verilerine göre, aynı dönemde döviz mevduatları 1.2 milyar dolar azaldı.
414
Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında yaşanan düşüş ise 1.1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları, 10 Mayıs haftasında da 3.2 milyar dolar azalışla 172.6 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırıldığında bu düşüşün 4.3 milyar dolar olduğu belirlendi.
514
Son dönemde, yerli yatırımcıların dolar cinsinden birikimlerini Türk Lirası'na çevirme eğilimi artmış durumda. Uzmanlara göre, bu durumun başlıca nedenlerinden biri son aylarda dolar/TL kurunun istikrarlı bir seyir izlemesi.
614
Kurun stabil olması, reel getiri arayan yatırımcıları tatmin etmiyor ve bu da TL mevduat faizlerindeki yüksek seyrin etkisiyle TL'ye yönlendiriyor.
714
Sektör temsilcisi Altan Aydın'a göre, TL'ye geçiş kararlarında enflasyon beklentilerinin de önemli bir etkisi bulunuyor. Aydın, “Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulayarak enflasyonu kontrol altına alabileceğine yönelik güvenin artmasıyla birlikte TL'deki istikrarlı seyir, yatırımcıları etkiliyor" dedi.
814
Aydın, “Dövizde beklenen getiri süreleri uzadıkça ve reel getiri sağlanamadıkça, TL mevduat faizlerinin cazibesiyle TL mevduata yönelim hız kazanabiliyor" şeklinde konuştu.
914
Özellikle bankaların döviz mevduatlarına düşük faiz verirken, TL mevduat faizlerinin yüksek seyretmesi de TL'ye geçişi teşvik eden faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.
1014
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son dönemde TL mevduat faizlerindeki yüksek seyir, TL varlıklarının değerlenmesine ve tahvil ile hisse senedi piyasalarına girişlere yansıyor.
1114
Bu durum, önceki dönemlerde dövizde kalmayı tercih eden ve banka hesaplarında döviz birikimi bulunduran kesimin TL'ye yönelmesine yol açıyor.
1214
Son olarak, TCMB'nin aldığı son önlemlerle birlikte mevduat faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor. Aydın, TL mevduat faizlerinin yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmesinin TL'ye yönelimi desteklemeye devam edeceğini vurguladı ve bu durumun uygulanan ekonomi politikalarının olumlu sonuçları olduğunu belirtti.
1314
DANANIN KUYRUĞU EYLÜLDE KOPACAK
Dövizden Türk Lirası'na geçiş sürecinin ne kadar süreceği konusunda fon yöneticisi Altan Aydın, "Asıl zorlanacağımız dönem eylül, ekim ve kasım ayları olacak. Bu dönemde bizler ve Merkez Bankası ciddi bir sınav verecek. Çünkü piyasalarda faiz indirimi beklentisi oluşabilir" şeklinde konuşuyor.
1414
Aydın, "Eğer TCMB bu dönemde erken bir faiz indirimi sinyali vermezse, TL'ye geçiş süreci hızlanabilir. Bu durum hem Merkez Bankası'nın tavrına hem de uluslararası piyasaların seyrine bağlı olarak şekillenecek" ifadelerini kullandı.