Milli Savaş Uçağı Kaan’a benzersiz özellik geliyor!

TÜBİTAK, milli savaş uçağı KAAN'na yeni özellikler kazandırmak için harekete geçti. Yeni güncellemeler ile KAAN, görünmezlik özelliğiyle birçok hedefini yakın mesafeden yok edebilecek. Birçok silah ve füze de KAAN'a entegre edilecek.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve pistten teker keserek "mavi vatan" ile buluşan Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN, benzersiz özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. KAAN'ı "benzersiz" kılacak sistemler için yeni projeler hayata geçiriliyor.

Türkiye'nin kritik teknolojilerini üreten TÜBİTAK, KAAN için radarda görünmezlik özelliği kazandıracak yazılımlar ile yaşam destek ve patlama önleme sistemleri gibi hayati öneme sahip sistemler üzerinde çalışıyor.

KAAN'ın ilk uçuşu olan 21 Şubat'ta 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkıp 230 knot hıza ulaşması büyük bir başarı olarak kaydedildi.

Uçak, "Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi" ile üstün hava hakimiyeti, artırılmış havadan havaya muharebe menzili, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş gibi özellikleri sağlıyor. Bu sistem, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği sunarak güçlendiriliyor.

KAAN'A YENİ DONANIMLAR YÜKLENECEK

TÜBİTAK'ın geliştirdiği sistemlerin yanı sıra uçağa yeni yazılım ve donanımlar eklenecek. Bu sistemler arasında merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ ve çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi gibi teknolojiler bulunuyor.

KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK BİLGEM tarafından üretildi ve uçağın kritik işlevlerini yerine getiriyor. Bu sistemler, görev bilgisayarları aracılığıyla pilotun iş yükünü azaltarak önemli bir avantaj sağlıyor.

GÖRÜNMEZLİK ÖZELLİĞİ GELİYOR!

TÜBİTAK BİLGEM ayrıca, KAAN'ın üzerinde bulunan elektronik sistemlerin uyumluluğunu ölçen EMC test sistemini ve radar kesit alanını düşüren "anten test sistemi"ni de geliştirdi.

KAAN'a radarda görünmezlik özelliği kazandırmak için TÜBİTAK BİLGEM hassas projelere odaklanıyor. Bu kapsamda, radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi gibi çalışmalar yürütülüyor.

MİLLİ FÜZE DE MONTE EDİLECEK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için yaşam destek sistemleri ve patlama önleme sistemleri geliştiriyor. Ayrıca, KAAN'a milli füze ve silah sistemleri ile kitlerinin entegrasyonunu da sağlayacak.

TÜBİTAK SAGE, KAAN'a SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye'nin milli füze ve silah sistemlerini entegre edecek.

Türkiye'nin milli savaş uçağı KAAN, bu yenilikçi teknolojilerle güçlendirilerek uluslararası alanda da dikkat çekmeye devam edecek.

İlgili Haberler

TRT'nin Yavaş ve İmamoğlu reçetesi: 24 saatte 0 saat yer verildi
Murat Kurum: Beceriksizlik son bulacak İstanbul’da bu çile bitecek
Demokrat Parti’de deprem! İl ve ilçe yöneticileri görevden alındı

Teknoloji Haberleri