Akşam'da yer alan habere göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşı 20 gün geciken işçinin, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatını alarak işten ayrılmasını haklı gördü.
İddiaya göre, maaşı 20 gün geciken işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle sonlandırarak işten ayrıldı. Maaşın gecikmesi sebebiyle sözleşmeyi feshetme hakkını kullanarak, işçi kıdem tazminatı, yıllık izin ve fazla çalışma ücreti alacakları için İş Mahkemesi'ne dava açtı.
İş Mahkemesi, davanın bir kısmını kabul ederek, maaşı gecikmiş olan işçinin sözleşmeyi haklı nedenle feshettiğine ve kıdem tazminatı talebinin uygun olduğuna karar verdi.
Davalı firmanın karara itiraz ettiği dilekçede, "Maaşların bir defalığına mahsus geciktiği, çalışanlara hem yazılı hem sözlü olarak şirketin finansal durumuyla ilgili bilgi verildiği" ifade edildi. Bölge Adliye Mahkemesi, davalı firmanın itirazını reddetti.
Firmanın, bu karara karşı yapılan itirazını değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davalı firmanın temyiz itirazını reddetti. İşçinin maaş gecikmesi nedeniyle sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebileceğine dair Yargıtay kararıyla, işçinin kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkını onaylayarak, davayı tasdik etti.
İstanbul Barosu Avukatı Dilek Yüksel, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu bilgileri paylaştı:
Söz konusu davada, işçinin ücreti sadece bir kez zamanında ödenmemiştir. Yargıtay, bu emsal kararda bir kere dahi olsa işçinin ücretinin geç ödenmesi durumunda, işçinin iş sözleşmesini haklı fesih yoluyla sonlandırabileceğine karar vermiştir. İşçinin ücretinin kanun veya sözleşme hükümlerine uygun olarak ödenmemesi, işçiye 'haklı fesih' imkanı tanır.
Ücretin tamamı ya da bir kısmının ödenmemiş olması bu bağlamda önemsizdir. Yine Yargıtay'a göre, işçinin ücretinin işverenin ödeme güçlüğü içinde olduğu bir durumda geç ödenmiş olmasının da sonuca etkisi bulunmamaktadır. Yani işveren, 'işlerim kötüye gidiyor, bu ay biraz geç ödeyeyim' diyemez. Bu durumda işçi, haklı fesih yaparak sözleşmesini sonlandırabilir ve kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.