Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı günden bu yana, anlaşmayla sonuçlanan binlerce dosya bulunurken, ortak bir çözüme ulaşamayan ev sahipleri ve kiracılar mahkeme yolunu tercih ediyor.
Arabulucuya başvuran dosyalar arasında, özellikle tahliye taahhütlerine ilişkin çok sayıda şikayet yer almaktadır. Ev sahipleri, hukuki olarak haklı nedenlerle kiracıyı çıkarabilmek için imzalattıkları tahliye taahhütlerinin mağduriyetlere yol açtığını ifade ediyorlar.
Kiracılar, yeni kira sözleşmelerinde "boş çek" benzeri tahliye taahhüdü imzalamamaları konusunda uyarılıyor. Uzmanlar, baskı altında atılan imzanın, noterden yapılacak bir ihtarla durumu anlatarak taahhütnameyi boşa çıkarılabileceği uyarısında bulunuyor.
Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı 1 Eylül'den bu yana binlerce dosyanın anlaşmayla sonuçlandığı, ancak ortak bir çözüme ulaşılamayan durumlarda ev sahipleri ve kiracıların mahkeme yolunu tercih ettiği belirtiliyor.
Arabulucuya taşınan dosyalar arasında özellikle tahliye taahhütlerine ilişkin şikayetlerin bulunduğu ifade ediliyor. Mağduriyetlere yol açan tahliye taahhütleri, ev sahiplerinin hukuki olarak haklı nedenlerle kiracıyı çıkarabilmek adına imzalattığı belgeler olarak öne çıkıyor.
AYNI TARİHTE İMZALANAN BELGELER KABUL EDİLMİYOR
Tahliye taahhüdü noterde hazırlanmak zorunda olmadığından, adi yazılı olarak yapılanlar da geçerli kabul ediliyor. Ancak, tahliye taahhüdü kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalandığı için geçersiz sayılabiliyor.
Yargıtay, sözleşme içeriğinde yer alan ve aynı gün imzalanan tahliye taahhüdünü geçerli kabul etmiyor. Bu nedenle tahliye taahhüdü, kira sözleşmesinden birkaç ay sonra, baskı altında yapılmadığının göstergesi olarak imzalanmalıdır.
Tahliye sözleşmesi imzalanırken, içerisinde para cezası gibi şartların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca, kira sözleşmesine "yıl sonunda kiracı evi boşaltacak" ifadesi eklenmesinin yasal bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
UZMANLAR UYARDI
Yargının genel yaklaşımı, tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin tarihinden 1 ya da 1.5 ay sonra imzalanması yönündedir. Örneğin, 1 Ocak'ta imzalanan bir kira sözleşmesinde yer alan tahliye taahhütnamesi geçerli kabul edilmemektedir. Ancak, tahliye taahhütnamesi Şubat ayı sonunda imzalanmışsa geçerli sayılabilir. Uzmanlar, vatandaşları "boş çek" benzeri tahliye taahhüdü imzalamamaları konusunda uyararak, baskı ile karşılaşıldığında durumu notere bildirip taahhütnameyi geçersiz kılma haklarını hatırlatıyor.