Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, Değerli Konut Vergisi Beyannamesi'nin hazırlanmasında taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini içeren belgenin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin bu belge, Şubat ayının 20'nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine verilmelidir. Ardından, tarh ve tahakkuk ettirilen verginin ödemesi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte gerçekleştirilecektir.
BU YIL NE KADAR OLACAK?
Antalya Vergi Dairesi Başkanı İlhan Karayılan, Değerli Konut Vergisi kapsamında mesken nitelikli taşınmazların 2024 yılı için bina vergi değerinin 12 milyon 880 bin Türk Lirasının altında olması durumunda, mükelleflerin tevsik edici belgelerle vergi dairesine başvurarak beyanname vermeyeceklerini belirtti.
BİRDEN FAZLA TAŞINMAZ VAR İSE NE OLACAK?
Karayılan ayrıca, Türkiye genelindeki mesken nitelikli tek taşınmaz sahipleriyle birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanları kapsayan Değerli Konut Vergisi konusuna da değindi. Buna göre, tek taşınmaz sahipleri için vergi konusu olan en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmaz ve esas faaliyeti bina inşası olan işletmelerin kayıtlı bulunduğu ve henüz satışa sunulmamış yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaf tutulacak. Dolayısıyla, bu taşınmazlar için de beyanname verilmesi gerekmeyecek.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR?
Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesi kapsamında, 2019 yılında yapılan yasal düzenleme ile hayata geçirilen Değerli Konut Vergisi, sahip olduğunuz konutun belirli bir değeri aştığında ödenen bir vergi türüdür.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ CEZASI
20 Şubat'a kadar sahip olduğu konutun değeri 9 milyon 967 bin lirayı geçenlerin değerli konut vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Bu tarihi kaçıran konut sahipleri cezalı duruma düşebilir.