Milyonlarca yatırımcıyı ilgilendiriyor! Beş hisseye yasak getirildi
Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı gereği uygulanan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında beş hissenin paylarına 1 ay süreyle kredili işlem yasağı getirildiğini duyurdu.
112
Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, SPK kararı doğrultusunda VBTS'nin devreye alınmasıyla AVGYO.E, AZTEK.E, COSMO.E, EKOS.E ve PAPIL.E paylarının 29 Aralık seans sonuna kadar kredili işlemlere kısıtlama getirildiği belirtildi.
212
Açıklamada, "Sermaye Piyasası Kurulu kararına göre Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) uyarınca AVGYO.E, AZTEK.E, COSMO.E, EKOS.E ve PAPIL.E payları, 30/11/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/12/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlerde kullanılamayacaktır" denildi.
312
KREDİLİ İŞLEM VE AÇIĞA SATIŞ NEDİR?
Açığa Satış, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılması veya satış emrinin verilmesi anlamına gelir. Bu işlem, ödünç alınan sermaye piyasası araçlarının takas yükümlülüğünün yerine getirilmesi durumunda da açığa satış olarak kabul edilir.
412
Açığa satış gerçekleşebilmesi için önceden açığa satış emri verilmesi gereklidir. Gerçekleşen açığa satış işlemleri, Günlük Bülten'de pay bazında, tüm fiyat seviyelerinde miktar ve sözleşme adedi detaylarıyla bildirilir.
512
"Kredili Menkul Kıymet ve Açığa Satış İşlemlerine Konu Olan Menkul Kıymet Listesi", PÖİP ve YİP hariç tutularak BİAŞ Pay Piyasası'nda işlem gören tüm paylar ve borsa yatırım fonlarını (BYF) kapsar. Yıldız Pazar, Ana Pazar, GİP, NYİP ve KYÜYÜP'te işlem gören SPK'nın A ve B grubuna ait paylar ile BYF'ler kredi alımı ve açığa satış işlemlerine konu olabilirken, C ve D grubundaki paylarda bu tür işlemler yapılamaz.
612
Gayrimenkul sertifikalarında açığa satış işlemi mümkün değilken, yalnızca kredili alım yapılabilir. Hem kredili alım hem de açığa satış işlemlerinin gerçekleştirilemediği yatırım fonları ise ABCD gruplandırmasına dâhil olmayan varantlar, sertifikalar, sahipliğe dayalı kira sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonlarıdır.
712
ÖDÜNÇ İŞLEMİ NEDİR?
Ödünç İşlemi, belirli bir süre için sermaye piyasası araçlarının ödünç veren tarafından ödünç alan tarafa geçici olarak verilip, aynı tür araçların aynı miktarda geri alınması işlemidir. Bu süreçte pay senetlerinin mülkiyeti değişmez ve ödünç verenin doğan hakları, temettü gibi avantajlar korunur.
812
Bu işlem, yatırımcıların uzun vadeli tuttukları ve işlem yapmadıkları pay senetleriyle ek getiri elde etmelerini sağlar. Ödünç verenler içinse portföylerini kiraya vermek ve bu süreçte temettü geliri ve fiyat değişimleri dışında ek bir komisyon kazancı elde etme fırsatı sunar.
912
ÖDÜNÇ İŞLEMİNİN AVANTAJLARI:
Piyasadaki düşüşlerden de faydalanılabilmesi Portföylerde hedge (koruma) imkânı sağlaması Arbitraj ve korunma olanağı sunması
1012
Hatalı işlem temerrütlerinin minimuma indirilmesi Ödünç işlemi seansları; iş günlerinde 09.30-12.00/13.30-16.45 saatleri arasında tek seans olarak gerçekleştirilir.
1112
ÖDÜNÇ İŞLEMİ İÇİN GEÇERLİ OLAN TEMİNAT TÜRLERİ:
Nakit (TL/USD/EURO) Hazine Bonosu Devlet Tahvili Pay Senedi