Kafein, kahveden çikolataya kadar birçok gıdada ve içecekte bulunan dünyanın en yaygın kullanılan psikoaktif maddesidir. Sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili tartışmalar ise son zamanlarda tekrardan gündeme geldi. Peki kafein gerçekten sağlığa zararlı mı yoksa faydalı mı?
KALP SAĞLIĞI:
Bazı araştırmalar, kafeinin kalp sağlığı için faydalı olabileceğini gösteriyor. Üç büyük kalp hastalığı çalışmasını inceleyen bir araştırmada, yüksek kahve alımı daha düşük kalp yetmezliği riskiyle ilişkilendirildi. Ancak yüksek kafeinli içeceklerin kısa vadede kan basıncını ve kalp atış hızını geçici olarak yükseltebileceği de belirlendi.
METABOLİK SAĞLIK:
Geçen yıl yayınlanan bir çalışmada, kandaki yüksek kafein seviyesinin obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceği öne sürüldü. Bu bulgular, kafeinin metabolizmayı hızlandırmasıyla ilişkilendirildi.
RUH SAĞLIĞI:
Kafein bir uyarıcıdır ve dopamin salgılanmasını sağlayarak ruh halini yükseltir. Ancak panik bozukluk ve anksiyete gibi durumlarla mücadele eden kişilerde kafeinin anksiyeteyi tetikleyebileceği de belirlendi.
FETAL SAĞLIK:
Kafein plasentayı geçebilir ve fetüse zarar verebilir. Bu nedenle hamilelerin günlük kafein alımını 200 miligramdan fazla olmaması tavsiye edilir.
SPOR PERFORMANSI:
Kafein takviyesi, sporcular tarafından yaygın olarak kullanılır ve araştırmalar genel olarak atletik performansı artırabileceğini gösteriyor. Özellikle kahvenin bazı sporlarda performansı artırabileceğine dair bulgular da mevcut.
GENEL DEĞERLENDİRME:
Kafeinin "iyi" veya "kötü" etkisi kişiden kişiye değişir ve tüketim miktarına bağlıdır. Kafein toksisitesi nadirdir ancak ölümcül olabilir.
KAFEİN TÜKETİMİNİ AZALTMAK:
Kafein tüketimini azaltmak istiyorsanız, bunu kademeli olarak yapmanız önerilir. Ani bırakmak baş ağrısı ve yorgunluk gibi yan etkilere neden olabilir.