2024 yılının başlarında gündeme gelen vergi reformu çalışmaları, yerel seçimlerin ardından ivme kazanmaya başladı. Özellikle Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında yer alan ve Temmuz ayına kadar tamamlanması öngörülen vergi düzenlemeleri, ekonomi çevreleri ve kamuoyunda büyük bir merakla bekleniyor.
Ekonomim'den Abdullah Tolu, "Seçim bitti, vergi tartışması başladı!" başlıklı yazısında bu konuya dikkat çekti. Vergi harcamalarının gözden geçirilmesi, etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması öngörülüyor. Ancak, bu karar alınmadan önce ilgili sektörlerin görüşlerinin de dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.
2024 yılı Bütçe Kanunu'na göre vergi harcaması tutarı 2 Trilyon 210 Milyar TL olarak belirlendi. Bu tutarın Gelir Vergisi Kanunu'nda 1 Trilyon 6 Milyar TL, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda 657 Milyar TL, KDV Kanunu'nda 342 Milyar TL, ÖTV Kanunu'nda 62 Milyar TL ve Diğer Vergi Kanunları'nda 143 Milyar TL olarak dağıldığı görülüyor.
KDV ve ÖTV gibi vergi alanlarında yapılan istisna düzenlemelerinin etkinliğini yitirmesi ve sektörleri teşvik etmemesi, vergi reformu kapsamında ele alınacak başlıklar arasında öne çıkıyor. Bu çerçevede, KDV'nin yürürlüğe girdiği 1985 yılındaki Kanun'a dönüş yapılması ve ÖTV oranlarında artışlar gündemde bulunuyor.
Kurumlar vergisi oranlarında ise şimdilik bir değişiklik öngörülmese de, ihtiyaç halinde mevcut oranlarda artışlar yaşanabilir.
Maliye Bakanlığı, verginin tabana yayılması ve kayıt dışılığın azaltılması konusunda ciddi adımlar atıyor. Özellikle fenomenlerden başlayarak e-ticaret ve sosyal medya üzerinden yüksek kazanç elde edenlerin vergilendirilmesi gibi uygulamalarla kayıt dışılığın önüne geçilmeye çalışılıyor.
Bu adımlar, vergi reformu sürecinde verginin daha adil bir şekilde dağıtılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemli bir rol oynamayı hedefliyor.
Gayrimenkul sektöründe, özellikle ikinci el piyasasındaki vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla tapu harcı oranlarında düzenlemeler yapılması ve gayrimenkul alım-satımlarının gerçek bedeller üzerinden gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Yeni düzenlemelerin ne zaman gündeme geleceği ise merak konusu. Vergi reformu kapsamındaki yeni düzenlemelere ilişkin yasa teklifinin Mayıs veya Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.
KDV ve ÖTV gibi vergi alanlarında ise değişikliklerin Cumhurbaşkanı Kararı ile her an yapılabileceği ifade ediliyor. Bu doğrultuda, sektör temsilcileri ve vatandaşlar, gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor.