Misk otu, çok yıllık bir bitki türüdür. Dayanıklı ve otsu yapısıyla bilinmektedir. Halk arasında birçok farklı isme sahip olan misk amber otu, ayvadana, filişkin, bostan karanfil, amber çiçeği şeklinde de adlandırılabilmektedir.
MİSK OTU NEREDE YETİŞİR?
Misk otu uygun ortamlarda kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Ülkemizin hemen her yöresinde doğal olarak yetiştiği yerler bulunabilmektedir. Dere kenarları ya da tarla kenarlarındaki nemli araziler ve çayırlar sık yetiştiği alanlar arasında sayılabilir. Farklı bir türü kültür olarak da yetiştirilebilmektedir.
MİSK OTU FAYDALARI NELERDİR?
*Mideyi rahatlatan yapısı ile öne çıkan misk otu, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. İştah arttırıcı etkileri de olan misk otu bitkisinin hazmı kolaylaştırdığı da düşünülmektedir.
*Misk otunun sindirim sistemi açısından bir diğer olumlu etkisi de bağırsaklar üzerindedir. Misk otu, gaz problemi çekenler için de faydalı olabilmektedir.
*Ferahlatıcı etkisi ile bilinen misk otu, çay şeklinde tüketildiğinde stresi azaltamaya yardımcı olabilmektedir. Gerginlik ya da uyku sorunu yaşayanlar tarafından içilirse kaygıların giderilmesine katkı sunar.
*Kadın hastalıkları ile ilgili bazı problemlere de iyi gelen misk otu çayı, adet dönemindeki ağrıları azaltmak için de tüketilebilmektedir.
*Misk otunun balgam sökmeye de yardımcı olduğu düşünülmektedir. İdeal miktarda içilebilecek misk otu çayı ile balgam söktürme işlemi daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Boğaz ağrılarının azaltılmasına da yardım eden misk otu çayı özellikle kış aylarında içilebilir.
*Bünyeyi kuvvetlendiren misk otu, içerdiği vitaminler ile bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı daha dirençli kalmasına destek olur.
*Kramp gibi sorunlar için de geçmişten bu yana misk otundan yararlanılmaktadır.
*Misk otunun iyi bir idrar söktürücü olduğu düşünülmektedir. Bu yönde problemler yaşayanlara yardımcı olabilmektedir.
*Cilt sağlığı açısından da birçok yararı bulunan misk otu egzama gibi problemlerin giderilmesine de yardım eder.
*Safra kesesinin çalışmasına yardımcı olduğu düşünülen bileşenler içerir. Safra sıvısı gibi sindirim kanalı sıvılarının artmasını sağlayabilmektedir. Bunun sonucunda misk otu sindirimin daha rahat gerçekleşmesine yardımcı olabilmektedir.
*Çok kullanılırsa baş dönmesi gibi yan etkiler yapabilir. İlaç kullananlar da misk otu tüketmemelidir.
*İçerisinde bulunan uçucu yağlardan bazıları, gebelerin düşük yapabilmesine sebep olabilir. Bu nedenle hamile kadınlar kesinlikle misk otu kullanmamalıdır. Emziren kadınlar, bebekler ve çocuklar da misk otu tüketmemelidir.
*Papatya, çuha çiçeği ve benzeri bitkilere alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Kereviz ve havuca karşı alerjisi bulunanlar da misk otu tüketmemelidir. Arı sütü, bal ve polene alerjisi bulunan bireyler de misk otunu herhangi bir şekilde tüketmemelidir.