Olay, ilk önce Reuters Haber Ajansı'nda 8 Haziran'da yer alan "Türkiye, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinden sonra Kabil havaalanını işletmeyi teklif ediyor" başlıklı bir yazıyla duyuruldu. İddialara göre, Mayıs ayında, ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının konuşulduğu toplantıda, Türkiye'nin; ABD ve diğer NATO kuvvetleri Afganistan'dan çekildikten sonra Kabil havaalanını korumayı ve işletmeyi teklif etti. Ancak Türkiye'nin kabul edilmesi zor şartlar öne sürdüğü iddia edildi. ABD'nin teklife sıcak baktığı vurgulanan haber analizde, bu girişimin, Türkiye'nin Rus savunma sistemleri satın alması (S-400) ve Avrupa ülkeleriyle Doğu Akdeniz sularındaki sondaj hakları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle gergin olan Türkiye - ABD ve Avrupa devletleri ile ilişkilerde bir yumuşama meydana getirebileceği ifade edildi. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı'nın da Türkiye'nin teklifini doğruladığını da öne süren ajans, Hulusi Akar'ın "Koşullara bağlı olarak Afganistan'da kalmayı planlıyoruz. Koşullarımız nelerdir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yerine getirilirse Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda kalabiliriz" dediğini iddia etti. Reuters Haber Ajansı, bu tarihten 3 gün sonra, 11 Haziran'da Taliban cephesinin ise söz konusu teklifi kabul etmediğini yazdı.
İKİNCİ KORE OLAYI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da NATO toplantısına gideceği gün yaptığı açıklamada, Afganistan'da güvenliği koruyacak tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Arkadaşlarımız muhataplarına gereken cevapları verdiler. Şu anda onlar da bundan memnunlar, mutlular" demesi Meclis kulislerini hareketlendirdi. Muhalefet partilerinin vekilleri, Mehmetçik'in Afganistan'a gönderilmesine karşı tutum alacaklarını konuşurken şunları söylediler: "Afganistan'da Taliban güçleri sürekli bu havalimanına saldırı düzenliyor. Mehmetçik neden böyle bir tehlikeye atılıyor. Mehmetçik üzerinden ABD'ye jest yapmayın. Bu yaklaşım, Türkiye'yi ikinci bir Kore olayı ile karşı karşıya bırakır."
TALİBAN İSTEMEZKEN BU ISRAR NEDEN?
TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk askerinin Afganistan'da kalmaya devam edeceğine dair sözlerine tepki gösterdi. Çakırözer, şunları söyledi: "Avustralya ve birçok ülke büyükelçiliklerini dahi kapatıyor. Türkiye ise 'Biz kalacağız' diyor. Niçin? Yeni ABD yönetimiyle, Biden ile arayı düzeltmek için. Biden mutlu olsun diye, yüzlerce belki binlerce askerimizin ve sivilimizin hayatını riske atabilecek büyük bir karar alınıyor. Hem de Gazi Meclisimiz ile danışma ihtiyacı, onay alma ihtiyacı dahi duyulmadan bu büyük risk üstleniliyor. ABD yönetimi terör örgütü diye nitelediği radikal Taliban güçleri ile bir anlaşma yaptı, Afganistan'dan çekiliyoruz sözü verdi. Taliban da 'Tüm yabancı güçler ülkeden çıkmalı' koşulunu getirdi. İstanbul'da toplantı yapılacaktı, Taliban'ın bu koşulu yüzünden gerçekleşmedi. Mevcut Afgan hükümeti ile Taliban arasında da bundan sonra sürecin nasıl yürütüleceğine ilişkin bir anlaşma yok. Taliban hiçbir yabancıyı istemezken, ortada bu kadar çok belirsizlik varken Erdoğan yönetiminin 'İlle de biz kalacağız' diye acele etmesini anlamak güç. Ama bunun sonucu orada görev yapacak asker ve sivil unsurlarımızın güvenliğini tehlikeye sokabilir."