Muharrem İnce: "Amerika'ya sevap için mi swap için mi maske gönderdik?"

CHP'li Muharrem İnce, TV 100'de katıldığı canlı yayın programında yaptığı açıklamada maske dağıtımındaki aksaklıkları eleştirdi. ABD'ye maske yardımı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan İnce, "Maske al, Amerika’ya gönder aranı düzelt. Bunlar kahvehane diplomasisi. Amerika’ya sevap için mi swap için mi maske gönderdik" ifadelerini kullandı.

CHP Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce,TV100'de Ahu ÖZyurt'un sunduğu Siyaset Alanı programına konuk oldu. Ekonomi ve korona virüsle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan İnce, maske dağıtımında yaşanan aksaklıkları eleştirirken ABD'ye yapılan maske yardımı ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Türkiye'nin geç sokağa çıkma yasağı kararı aldığını belirten İnce, "Türkiye'de sağlıkçılarımız üstün başarı gösterdiler ama kamu yönetimi anlamında ciddi eksikliklerimiz var. 3 haftada sokağa çıkma yasağını düzenleyebildiler. Şu anda maske dağıtmasını beceremediler. Vatandaş 2 milyon maske dağıttık diyor. 20 ve 65 yaş arası vatandaşları çıkardığımız zaman 50 milyon vatandaş kalıyor geriye" dedi. 

"AMERİKA'YA SEVAP İÇİN Mİ SWAP İÇİN Mİ MASKE GÖNDERDİK?"

Türkiye'nin Amerika'ya yardım etmesini değerlendiren İnce, "Amerika’ya yardım ediyoruz, İngiltere’ye yardım ediyoruz. Amerika 2 milyon dolar ayırmış vatandaşına, sen vatandaşına yardım edemiyorsunuz. Maske al, Amerika’ya gönder aranı düzelt. Bunlar kahvehane diplomasisi. Amerika’ya sevap için mi swap için mi maske gönderdik. Biz, hiç vaka olmayan ülkelere maske gönderdik. Benim Sabancı ailesine yardım etmem nasıl bir şey ise Türkiye’nin Amerika’ya yardım etmesi de böyle bir şey" diye konuştu. 

Bloomberg, geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası'nın (FED) korona virüsü salgını karşısında artan küresel dolar talebini karşılamak üzere 14 ülke ile Swap hattı kurduğunu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart'ta ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin de Fed'in Swap hattına dahil edilmesini istediğini yazmıştı.

Reuters, 10 Nisan'da yayınladığı, adını vermediği bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye'nin takas hattına girmek için yaptığı görüşmeleri sonlandırdığını ve başka kaynak arayışına gittiğini söylemişti.

SWAP NE DEMEK?

Swap yani bir diğer adıyla takas; iki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen isimdir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanıyor. Swap, özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ağustos 2018'de Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve hareketliliğin önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirmişti. BDDK'nın aldığı bu önlem, TL'nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu.

Politika Haberleri