Yemek hazırlarken kullandığımız malzemeler kadar, mutfakta kullanılan araç gereçlerin de sağlığımız üzerinde büyük etkisi bulunuyor. Her gün sıkça kullandığımız bazı mutfak eşyaları, vücudumuza zararlı maddeler içeriyor olabilir. Bu maddeler, farkında olmadan vücudumuza girerek sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. İşte mutfağınızda asla bulundurmamanız gereken 5 ürün ve nedenleri.
Mutfakta geçirdiğimiz zaman diliminde kullandığımız eşyaların seçimi sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Sağlığımızı korumak için sadece tükettiğimiz besinler değil, aynı zamanda mutfakta kullandığımız eşyaların içeriği de dikkat edilmesi gereken bir faktör. Eğer aşağıdaki 5 mutfak eşyasını evinizde kullanıyorsanız, yiyeceklerinize ve dolaylı olarak kendinize farkında olmadan zarar veriyor olabilirsiniz.
1) ALÜMİNYUM TEPSİ/SAHAN/TENCERE
Alüminyum, nörotoksik bir madde olarak merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Alzheimer ve ALS gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Özellikle asitli ve tuzlu yiyeceklerle temas ettiğinde bulaşma riski artar. Bu nedenle yaz domateslerinizi çelik tencerede kaynatmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
2) TEFLON TAVA
Teflonun ana maddesi olan perflorooktanik asit (PFOA), sentetik bir kimyasaldır ve 2006 yılında EPA tarafından kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmalar, PFOA'nın kanser riskinin yanı sıra kadınlarda düşük riskini de artırdığını göstermektedir.
3) BEYAZ YAĞLI KAĞIT
Kağıdı beyazlatmak için kullanılan kimyasallar, özellikle yüksek ısıda gıdaya bulaşarak sağlığa zararlı hale gelir. Bu nedenle mümkünse beyazlatılmamış yağlı kağıt kullanmak veya kağıt kullanmaktan kaçınmak daha iyidir.
4) ALÜMİNYUM FOLYO
Soğuk ve kuru gıdaları sarmak için kullanılmasında sorun olmasa da, alüminyum folyo yağlı veya ısıyla temas edecek yiyeceklerle kullanıldığında dikkatli olunmalıdır. Alüminyumun bu koşullarda gıdaya geçme riski vardır.
5) PLASTİK KESME TAHTASI
Plastik kesme tahtası kullanırken, sadece sebze ve meyveleri değil, aynı zamanda tahtanın da kesilerek mikro parçacıkların besinlere karışmasına neden oluruz. Bu durum, yemeklerimize plastik bulaştırarak hormonlarımızı bozabilir ve genetik olarak sağlıksız bir miras bırakmamıza yol açabilir. Cam kesme tahtası, plastik olanlara göre daha sağlıklı bir alternatiftir.