Eyüpsultan’da "İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm" başlıklı panelde önemli açıklamalar yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem riskini masaya yatırdı. Görür İstanbul'un depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
“SADECE ŞARKÖY DEPREMİNDE KIRILAN YERDE BİR ŞEY OLMAYACAK”
"1999 depremi sonrası Marmara'da kapsamlı çalışmalar yaptık ve kesinlikle Marmara'da büyük bir depremin olacağını tespit ettik" diyen Görür, şöyle uyardı:
Sadece 1912 Şarköy depreminde kırılan bölümde bir şey olmayacak, ancak diğer kısımlar kırıldığında 7,5 büyüklüğünde bir deprem yaşanacak. Bu kesin, ancak zamanını bilmiyoruz.
Görür, levha sınırlarında depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu bölgelerde depremlerin devam edeceğini kaydetti.
Türkiye'de de levha sınırlarında depremlerin devam edeceğini vurgulayan Görür, “İnsanlar, kendilerini yönetenlerden şehirleri depreme karşı dirençli hale getirmelerini talep etmelidir” dedi.
DEPREM NE ZAMAN OLUR?
Deprem ne zaman ve nasıl olur konusunun bilim insanlarına bırakılması gerektiğini ifade eden Görür, asıl odaklanılması gereken konunun şehirlerin depreme dirençli hale getirilmesi olduğunu söyledi.
“HERHANGİ BİR ZAMANDA BÜYÜK DEPREM OLABİLİR”
Görür “Bu ülkenin herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda büyük bir deprem olabilir ve on binlerce insanımız hayatını kaybedebilir. Bunu önlemek için şehirlerimizi depreme dirençli hale getirelim. Bu o kadar zor değil, dünyada bunun başarılı örnekleri var” dedi.
İstanbul'da 22 Mayıs ve 5 Ağustos 1766'da meydana gelen depremleri hatırlatan Görür, bu fay sisteminin her 250 yılda bir deprem ürettiğini ve bu döngünün Marmara Bölgesi için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.