Naci Görür zemini sıvılaşan il için uyardı! İki fay arasında tam bir deprem şehri

Prof.Dr.Naci Görür, zemini sıvılaşan il için “İki fay sistemi arasında tam bir deprem şehri” diyerek uyardı.

6 Şubat depremlerinden aylar önce 11 il için uyarılar yapan ve uyarıları dikkate alınmayan Prof. Dr. Naci Görür zemini sıvılaşan o ili uyardı.

Deprem sonrası tehlikeli yerlere ilişkin uyarılar yaparak alınması gereken önlemleri sıralayan Görür, "zemin sıvılaşması var" diyerek bu kez Kütahya’ya dikkat çekti.

“KÜTAHYA, İKİ FAY SİSTEMİ ARASINDA”

“Kütahya, bir deprem şehri” diyen Görür şöyle uyardı: Özellikle Türkiye'nin doğu bölgelerinde doğrultu atımlı fayların etkili olduğu bir yapının hakim olduğunu görüyoruz, batıda ise graben ve horst olarak adlandırdığımız normal faylar ön planda. Kütahya, bu iki fay sistemi arasında bir geçiş bölgesi. Bu nedenle, aktif fay hatları​ bu bölgede yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip. Tarihte Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde büyüklüğe sahip depremler yaşanmış. Genellikle 6 ile 7 büyüklüğünde depremler bölgede sık görülüyor. Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor.

“HEM YER ALTI HEM YER ÜSTÜ DEPREM”

Kütahya'da ilk olarak mikro bölgeleme çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Görür “Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek” dedi.

İlgili Haberler

Narin cinayetinde gözden kaçanı açıkladı! Salim Güran yanından neyi hiç ayırmadı?
Ahu Tuğba’nın kızı açıkladı! Tek bir şey istemiş! Cenazede Bülent Ersoy detayı
Ayşe Ateş’ten çarpıcı Bahçeli itirafı! Davaya 1 gün kala sessizliğini bozdu

Gündem Haberleri