New York borsası günü karışık seyirle açtı

New York borsası, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde karmaşık bir seyir izledi.

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,08 artarak 37.845,56 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,13 düşüşle 5.029,03 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 düşüşle 15.646,094 puana geriledi.

Yatırımcılar Fed'in para politikası kararını beklerken, pay piyasalarında açılışta karmaşık bir tablo ortaya çıktı.

Analistler, Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentilerin son çeyreğe doğru ertelendiğini, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların ise para politikası hakkında ipuçları verebileceğini vurguladı.

Fed'in faiz kararı öncesinde yatırımcıların temkinli bir tutum sergilediğini belirten analistler, aynı zamanda açıklanan şirket bilançolarının da yakından takip edildiğini ifade etti.

Bugün para piyasalarında, Fed'in faiz oranlarını sabit bırakması beklenirken, faiz indirimine ilişkin beklentiler ise haziranda yüzde 9, temmuzda yüzde 23 ve eylülde başlama ihtimali ise yüzde 40 olarak değerlendiriliyor.

Makroekonomik veriler açısından, ABD'de özel sektör istihdamı nisanda 192 bin kişi artış kaydederek piyasa beklentilerini aştı. ADP özel istihdam verisine göre, nisanda yıllık ücretler yüzde 5 arttı.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, yüzde 7,29 ile son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,3 düşüş gösterdi.

Dün piyasaların kapanışından sonra bilançosunu açıklayan ABD'li e-ticaret devi Amazon, gelirinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttığını açıkladı. Gelir beklentilerin üzerinde gerçekleşen şirketin hisseleri yüzde 3'e yakın değer kazandı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan Starbucks'ın geliri, ocak-mart döneminde azaldı ve beklentilerin altında kaldı. Bu durum, kahve zincirinin hisselerinin yaklaşık yüzde 14 değer kaybetmesine neden oldu.

Çip üreticisi AMD'nin hisseleri yüzde 7 değer kaybederken, Super Micro Computer'ın hisseleri yüzde 12 düşüş yaşadı.

Bugün bilançosunu açıklayan Mastercard'ın hisseleri yüzde 2 oranında değer kaybetti. Diğer yandan, Pfizer'ın hisseleri yüzde 2 oranında değer kazandı.

Ekonomi Haberleri