Yenilikçi uygulamalardan artık noterlik hizmetlerinde de kendini göstermeye başladı. işte Noterliklerin işleyişine ilişkin 81 ilde geçerli olacak yeni düzenleme ve detayları…
Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği noterlerde yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu.
NOTER ÜCRETLERİ KREDİ KARTIYLA ÖDENEBİLECEK
Kredi kartıyla ödeme imkanının getirilmesiyle birlikte noterlik işlemlerinde önemli bir artış yaşandı. 3 Şubat 2020'den bugüne kadar 33 milyon 481 bin 625 işlem kredi kartıyla gerçekleştirildi. Aynı tarihler arasında noter ücretlerinin kredi kartıyla ödenmesi hususunda da 33 milyon 481 bin 625 işlem kaydedildi.
NOTERLİK SAYISI 2 BİN 385'E YÜKSELDİ
Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre e-noterlik, nöbetçi noterlik ve güvenli ödeme gibi yeniliklerin hayata geçirilmesiyle noterlik sayısı 2002'de 1231 iken, 2024 yılında 2 bin 385'e yükseldi.
PARMAK İZİYLE DOĞRULAMADA PİLOT UYGULAMA BAŞLADI
Noterliklerde kimlik sahteciliğini önlemek için parmak iziyle kimlik doğrulama yöntemi üzerinde çalışılıyor. Pilot uygulama kapsamında 3 bin 779 kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirildi. Bu yeni yöntemin, 2024 yılı içinde tüm noterliklerde uygulanması planlanıyor.
NOTER NEDİR? HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?
Hukuki işlemlerin resmiyet kazanmasında kilit rol oynayan noterler, tüzel ve gerçek kişiler arasındaki işlemleri güvence altına alır. Özellikle tespit işleri, emanet işleri, vasiyetname ve diğer ölüme bağlı işlemler ile tebligat işlemlerini üstlenirler.
Noterliklerde yapılabilecek işlemler şöyle:
Evlenme sözleşmesi: Evlenme ile ilgili taraflar arasında yapılan sözleşmelerin resmileştirilmesi.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi: Gayrimenkulün satışıyla ilgili taahhütlerin yazılı hale getirilmesi.
Zilyetlik devri sözleşmesi: Bir malın zilyetliğinin başka bir kişiye devredilmesi için yapılan sözleşmenin resmileştirilmesi.
Miras taksimi: Mirasçılar arasında yapılan anlaşmaların resmi hale getirilmesi.
Şirket sözleşmesi: Bir şirketin kuruluşu veya işleyişi ile ilgili yapılan sözleşmelerin resmiyet kazanması.
Sınırlı kullanım hakkı (irtifak hakkı) vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşmesi: Gayrimenkul üzerinde belirli bir kullanım hakkının veya payın devri ile ilgili sözleşmelerin resmileştirilmesi.