Numan Kurtulmuş'tan yeni anayasa çıkışı: Partiler kapıyı açık bıraktılar

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meksika ve Küba programları dönüşünde uçakta yeni anayasa görüşmelerine ilişkin konuştu. Kurtulmuş, başkanlık sistemi sorusuna da yanıt verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmelerine ilişkin açıklamalara bulundu. Kurtulmuş, "TBMM, anayasa yapma iradesine de gücüne de yetkisine de sahiptir. Bu süreci kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemesi lazım" diye konuştu.

Meksika ve Küba programları dönüşünde uçakta gazetecilerle söyleşi yapan Kurtulmuş, soruları yanıtladı.

Yeni anayasa konusunda siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler sorulan Kurtulmuş, "Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler, anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur. Yani iyi karşıladılar, çok olumlu görüşmeler oldu. Ama tabii ki anayasa görüşmelerinde yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

“ANAYASA ÇALIŞMALARI SİYASETİN NORMALLEŞMESİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ”

"Yeni anayasa çalışmaları için bir takvim var mı? Yeni siyasi iklim, yeni anayasaya yakınlaşmamızı daha çok sağlar mı?" sorusunu yanıt verem TBMM Başkanı Kurtulmuş, şunları söyledi: "Sadece anayasa çalışmalarının başarılı bir şekilde yürütülmesi değil, aynı zamanda siyaset kurumunun güçlenmesi için de partiler arasında diyaloğun önemli olduğuna inanıyorum. Yıllardır söylediğim, şimdi Meclis Başkanı olduktan sonra da yapmaya gayret ettiğim şey, bu iklimin oluşturulmasıdır. İklimin oluşması için de insanların birbirlerine karşı yumruk sallaması değil, insanların birbirleriyle el sıkışması lazım. Fikirler farklı olabilir, görüşler farklı olabilir, hedefler farklı olabilir ama hepimizin, Türkiye'nin geleceğini daha iyi yapabilmek, daha olumlu işler yapabilmek için müşterek çalışabilme zeminini kurmamız gerekiyor. Bu anayasa çalışmaları, aslında hem Türkiye'de siyasetin normalleşmesi bakımından önemli bir fırsat olur hem de bu karşılıklı normalleşme sürecinin anayasa başta olmak üzere yasama faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması bakımından katkısı olur. Siyasi partiler arasında görüşmelerin yapılmış olması, Sayın Cumhurbaşkanımızın ana muhalefet partisinin liderini kabul etmesi ve bu görüşmenin oldukça sıcak, dostane bir ortamda geçmesi Türkiye demokrasisi adına kazançtır."

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI HAKKINDA

Yeni anayasa konusunun başkanlık sistemi üzerinden yürütülmesinin sürece zarar verip vermeyeceğinin hakkında da konuşan Kurtulmuş, bu konunun iklim meselesi olduğunu belirtti.

"Cumhuriyet'in ikinci asrı, yeni bir yüzyıl, Türkiye Yüzyılı, burada Türkiye'nin hedefleri var” diyen Kurtulmuş, “Parlamento da önüne yeni bir anayasayı yapabilme işini hedef olarak koymalıdır. Öncelikle bu iklimin oluşabilmesi için müzakere, fikirleri karşılıklı söyleme, el sıkışma önemlidir" şeklinde konuştu.

"Anayasanın değişmesi meselesi bir bakıma matematik işidir" diyen Kurtulmuş, 400'ün üzerinde bir oyu hedefleyen yaklaşımın esas alınması gerektiğini ifade etti.

“SÜRECİ KİMSENİN ZEHİRLEMESİNE MÜSAADE EDİLMEMESİ LAZIM”

Parlamentoda 400'ün çok üzerinde bir destek bulunursa toplumsal olarak çok ciddi bir mutabakat sağlanacağına işaret eden Kurtulmuş, "Anayasa tartışmaları, toplumsal mutabakatın sağlanmasına vesile olmalıdır ama toplumsal ayrışmaya, kutuplaşmaya vesile olacak anayasa tartışmalarının Türkiye'ye faydası olmaz. Şunu kesinlikle belirteyim. Bu işin tartışma yeri Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, anayasa yapma iradesine de gücüne de yetkisine de sahiptir. Bu süreci kimsenin zehirlemesine müsaade edilmemesi lazım. Bu süreç, ciddi bir şekilde parlamenterler arasında, siyasi iradeyle olacak bir şeydir. Siyasi iradenin temsilcileri, konularını gündeme getirirler ve tartışırlar” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler

Özgür Özel'den dikkat çeken Anneler Günü mesajı: Eğer Zübeyde Hanım olmasaydı...
CHP'den belediye başkanlarına uyarı! Hepsine yazı gitti
Ülkü Ocakları yöneticisi Zeki Berkay Albayrak'tan skandal Sinan Ateş mesajı

Politika Haberleri