Yurt dışına çıkmak isteyen binlerce kişinin vize başvuruları reddedildiğinden dolayı, çeşitli meslek grupları Yeşil Pasaport alma arayışına girdi. Bu konu, Meclis'te 19 farklı kanun teklifiyle gündeme taşındı.
110
Yurt dışına gitmek isteyen birçok vatandaşın vize talepleri artan bir şekilde reddedilirken, büyükelçilikler ile çalışan vize şirketlerinden randevu almak da giderek zorlaşıyor. Bu durum, çeşitli meslek gruplarını vizeden muaf olan "Yeşil Pasaport" için harekete geçirdi. Son olarak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı olarak 15 yıl kıdemi olan mühendisler ve mimarlar ile malul ve muharip gaziler için de yeşil pasaport verilmesine yönelik yasa teklifi hazırlandı. Bu teklifin TBMM'ye sunulmasıyla birlikte, yeşil pasaportla ilgili kanun teklifi sayısı 19'a ulaştı.
210
CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından sunulan bu tekliflerle; eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, hakim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektörde çalışan doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ve sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi talep ediliyor.
310
1.2 MİLYON KİŞİ TAŞIYOR
Tekliflerin kabul edilmesi durumunda, eş ve çocuklar da dahil olmak üzere en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport sahibi olacak. Şu an Türkiye'de 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor. Türkiye genelinde 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru, 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ve 16 bin hakim-savcı görev yapıyor. Ancak Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları, Avrupa ülkelerinin yeşil pasaport sahiplerine de vize uygulaması getirebileceği endişesiyle yeni taleplere temkinli yaklaşıyor.
410
Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, Sözcü'den Zekeriya Albayrak'a yaptığı açıklamada, "Ret oranları ciddi şekilde arttı. En büyük sorun, büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettikleri firmalardan randevu almak. İnternet üzerinden randevular açıldığında hemen doluyor ve aylar sonrasına tarih veriliyor. Herkes bu durumdan mağdur, üstelik vize başvurusu reddedildiğinde ödenen para iade edilmiyor" dedi.
510
TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefet tarafından sunulduğu için yasalaşma ihtimali düşük olan teklifler arasında, şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi talep ediliyor:
610
- Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
- Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
- Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
- Çarşı ve mahalle Bekçileri.
- 20 yıldır ticaret yapan olmayan iş insanları.
710
- 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
- 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
- Belde Belediye Başkanları
- 15 yıl kıdemli eczacılar.
- TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
810
- İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
- Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
- Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.
- 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
- 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
910
- Köy ve mahalle muhtarları.
- Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
- TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar
- Malül ve muharip gaziler
1010
40 ÜLKE VİZE İSTİYOR
Vize gerektiren ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Meksika gibi popüler destinasyonlar yer alıyor. Bunun yanı sıra Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda da vize talep eden ülkeler arasında bulunuyor.