Ölümsüzlük meyvesi olarak biliniyor. Her derde deva

Çin'de "hayat şurubu" olarak adlandırılan hünnap, Türk toplumunda ise "ölümsüzlük meyvesi" olarak biliniyor ve birçok hastalığa iyi gelmesiyle tanınıyor. İşte hünnap meyvesinin diğer faydaları...

Hünnap, büyük bir zeytin boyutunda, çekirdeği olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaştıkça yeşil rengi mora, ardından siyaha döner ve buruşarak hurmaya benzer bir görünüme kavuşur. Hünnap hem bahçelerde yetiştirilir hem de doğada bulunabilir.

Bu meyve, güçlü bir antioksidan ve C vitamini deposudur. Meyvesi, yaprağı, çiçeği ve çekirdeği ayrı ayrı faydalıdır ve vitamin ile mineral açısından zengindir. Sağlığınıza katkı sağlayacak hünnapı beslenme programınızdan eksik etmemekte büyük fayda var. Bilimsel adı Ziziphus Jujuba Mill olan hünnap, Çin kökenlidir ve Rusya, Hindistan, Güney Avrupa, Ortadoğu ve Anadolu'da yetişir. Türkiye'de ise Denizli, Isparta, Hatay, İskenderun, Antalya, Kayseri, Bursa ve Çanakkale'de yetiştirilmektedir. Asırlar boyunca alternatif tıpta kullanılmış olan bu meyve, dünya genelinde Çin hurması adıyla da bilinir.

HÜNNAP FAYDALARI

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

C vitamini açısından zengin olan hünnap, bağışıklık sistemini destekler. Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için 1-3 hünnap tüketmek yeterlidir. İçerdiği B ve C vitaminleri, kapiller arter kalınlaşmasını azaltabilir ve karaciğer sağlığını korur. C vitamini ayrıca kansere karşı koruyucu özellik gösterir.

KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR

Hünnap, flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler gibi güçlü antioksidanlar içerir. Fenolik bileşikler açısından zengin olan hünnap, antioksidan içeriğiyle kansere karşı koruyucudur. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyerek tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığı riskini azaltır.

KALİTELİ UYKUYA KATKIDA BULUNUR

Geleneksel tıpta uyku kalitesini artırmak için kullanılan hünnap, antioksidan özellikleri sayesinde beyin fonksiyonlarını ve uyku kalitesini iyileştirir. Kaygı azaltıcı etkisi olduğu düşünülmektedir, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

SİNDİRİMİ RAHATLATABİLİR

Lif açısından zengin olan hünnap, sindirimi düzenler ve kabızlığa karşı iyi gelir. Yüksek lif içeriği, besinlerin sindirim ve emilimini yavaşlatarak doygunluk hissi verir ve kan şekeri regülasyonuna katkıda bulunur. Hünnap, obeziteye karşı etkili bir meyvedir ve lifli beslenme ile kolorektal kanser riskini düşürür. Ayrıca, lifli beslenme kalp hastalıkları riskini artıran kolesterole karşı koruma sağlar.

DİYABET, SARILIK VE ÜLSER TEDAVİSİNE KATKIDA BULUNUR

Araştırmalar, hünnapın diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir. Diyabet hastaları, kesikler ve yaralar için hünnap meyvesinden yararlanabilir. Hünnap, terapötik bir anti-inflamatuar ajan olarak kullanılabilir. Ancak, diyabetik bir diyette kan şekerini düzenlemek için bir diyetisyenle görüşmek önemlidir.

Şifalı Bitkiler Haberleri