Orhan Pamuk’tan Ayasofya yorumu

Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasıyla ilgili, "Dünyanın geri kalanına artık seküler değiliz demektir" dedi.

Danıştay, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını imzaladı. Haftalardır süren Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması tartışmalarının sona ermesiyle birçok çevreden de kararla ilgili yorumlar gelmeye başladı.

Kararın ardından Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk da konuya ilişkin açıklama yaptı. Pamuk, BBC’ye yaptığı açıklamada “Ayasofya’yı yeniden camiye çevirmek dünyanın geri kalanına artık seküler değiliz demektir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU? 

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştay'a dava açmıştı.

Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

 

Gündem Haberleri