Türk otomotiv sanayisinin ilk 6 aylık sonuçlarını ve otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektörün yaşadığı sorunlar hakkında da dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Mevcut şartlarda ÖTV indirimi beklemenin gerçekçi olmadığını kaydeden Eroldu, "Benim şahsi düşüncem, talebin yüksek olduğu bir ortamda ÖTV indirimi beklemek çok gerçekçi değil. Tüketici talebi düşerse bu yönde bir beklenti olabilir" dedi.
Eroldu, serbest piyasa vurgusunda da bulunarak, "Türkiye’de öngörülemeyen mali politika düzenlemeleri otomotiv sanayi üzerinde sorunlar yaratıyor. Merkez Bankası’nın ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı parasal düzenlemeler, sanayicinin ve ihracatçının işlerini bir miktar zorlaştırıyor. Serbest piyasa ekonomisi koşullarından çok uzaklaşmamamız lazım" diye konuştu
"NEGATİF TABLO TAHMİNLERİMİZ VAR"
Eroldu, yılın ilk 6 ayının sanayi açısından pozitif geçtiğini kaydederek, yılın ikinci yarısında negatif gelişmeler yaşanabileceği uyarısında bulundu. Eroldu, "Gelecek 6 ay negatif bir tablo yaşayacağımıza dair tahminlerimiz var. Avrupa’da artan enflasyon ve adetlerdeki düşüş, Türk otomotiv sanayi açısından, ihracat bacağında bir sıkıntı yaratabilir. Buna yalnızca ihracat bacağı olarak da bakmamak lazım, iç pazarda da artan fiyatlar pazarda bir miktar gevşemeye yol açacak gibi duruyor. Dolayısıyla ikinci yarı biraz daha zor olacak" dedi.
"TRAFİKTEKİ ARAÇLAR ESKİ"
Türkiye’de otomotiv sektörü açışından önemli bir konunun da araç parkının yaşı ve enerji verimliliği olduğunu vurgulayan Eroldu, "Bu konuların bütünsel politikalarla ele alınması gerektiği görüşündeyiz" dedi. Türkiye’deki otomobil parkının 21.5 milyon civarında olduğuna değinen Eroldu, "Otomobilde bizim ortalama yaşımız 13.6. Hafif ticari araçlarda 13.1. Ağır ticari araçlarda 17, traktörlerde 24.3. Dolayısıyla oldukça yaşlı bir parkımız var. Parkın yarısı 11 yaştan büyük. Bunlar aslında ağırlıklı olarak 2000’den yollara çıkan araçlar" dedi. (Habertürk)