Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fiyat artışları ve tüketici mağduriyetini önlemek için yeni düzenlemeler yapmayı hedefliyor.
Yapılacak düzenlemelerle bayiler araç tahsisinden sonra fiyat değişikliği yapamayacağı ve ayrıca ön ödemelerde yüzde 10 sınırı uygulanarak tüketicilerin mağduriyetleri azaltılmaya çalışılacağı belirtildi.
Bayiler, araçları tahsis ettikten sonra fiyatlarında değişiklik yapamayacaklar ve ayrıca ön ödemelerde yüzde 10 sınırı uygulanacak. Böylece tüketicilerin mağduriyetleri en aza indirileceği açıklandı.
15 GÜN İÇİNDE TESLİM EDECEK
Düzenleme, araç bayilerinin taşıtın vergileri ödenip yetkili satıcıya tahsis edildiği anda satış fiyatını artıramayacağını, ayrıca galerilerin de 15 gün içinde alıcıya vergisi ödenen taşıtı teslim edeceğini belirtildi.
Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için bayiler ücretsiz ikame taşıt sağlayacak ve alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecektir. Ayrıca, alıcı, taşıt faturası düzenlenene kadar ön ödemeli taşıt satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacaktır.
Taslakla yabancı markaların Türkiye'deki distribütörlere getirilen yükümlülükler arasında, rekabeti bozabilecek uygulamalardan kaçınma, bayiler arasında dengeli dağılımı sağlama, fiyat değişimlerini bildirme ve taşıt teslim süreleri gibi önemli kurallar bulunuyor. Distribütörler, araç satışlarını çeşitli ek şartlara bağlayamayacak ve tavsiye edilen satış fiyatını kamuoyuna açık bir şekilde duyurulacağı açıklandı.
İkinci el toplu araç alım satım ihalelerinde şeffaflık ve güvenlik sağlamak için, ihale şartları ve taşıtlara ilişkin detaylı bilgilerin açıklanması ve satıcıların doğrudan veya dolaylı katılımının engellenmesi gibi önlemler alınacak.
Yönetmelik taslağı, internet üzerinden yapılan ikinci el araç değerlemelerinde şeffaflığı ve tüketici haklarını korumayı amaçlıyor. Bu kapsamda, araç değerleme işlemlerinde belirli standartlara uyulması ve tekliflerin geçerlilik süresi gibi düzenlemeler öngörülüyor.