Özbekistan'da uzmanlar "yenilebilir korona virüs aşısı" üzerinde çalışıyor. Araştırma, Özbekistan Genom ve Biyoenformatik Merkezi tarafından yürütülüyor.
Domates aşısı, korona virüsün başak proteininin domatese nakledilmesiyle geliştirildi. Genomik ve Biyoenformatik Merkezi Müdür Yardımcısı Zabardast Buriyev şu açıklamayı yaptı:
"Ocak ayında Özbekistan'da korona virüsün gen sıralaması yapıldı. Önce DNA aşısı yaptık. Bitkiler üzerinde çalışırken korona virüs proteininden vektör oluşturduk. Birçok aşı başak proteini temel alınarak üretiliyor. Biz de bunu klonlayarak bitkilere transfer ettik. üç bitki seçtik: tütün, domates ve pamuk. Yenilebilir olduğu için domatesi seçtik"
SAKLANMASI İÇİN ÖZEL KOŞULLARA GEREK YOK
Bununla birlikte, domates aşısı özel saklama koşulları gerektirmiyor. Nakliyesinde de özel koşullara ihtiyaç duyulmuyor.
NTV'nin aktardığı habere göre, Özbek bilim insanları yenilebilir aşının daha az yan etkisi olacağı görüşüne sahip.
Buriyev, "Domates sindirim kanallarından geçiyor. Domates aşısı yendiğinde antijen mideye gidiyor. Ardından bağırsaklar tarafından emiliyor ve antikor oluşmaya başlıyor. Hem Hümoral hem hücresel bağışıklık oluşuyor" diye konuştu.
İNSAN DENEMELERİNE BAŞLANMADI
Şu anda domates aşısının fareler üzerinde klinik denemeleri sürüyor. Hayvan testleri tamamlandıktan sonra insanlar üzerinde denemelere geçilecek.
Aşıyı geliştiren ekip, ön araştırmalarda aşının başarılı olduğunu söylese de çalışmaları henüz uluslararası sağlık otoriteleri tarafından tanınmış değil.