Ekmekten daha az kalori taşıyan pankek kahvaltılarda tercih ediliyor. Besleyici ve doyurucu özelliğiyle, yaklaşan ramazan günlerinde sahur için de alternatif olarak tüketilebilen besinler arasında bulunan pankek, birçok meyve ve reçelle de uyum sağlayabilir. Peki pankek nasıl yapılır? Pankek çeşitleri, pankek yapmanın püf noktaları nelerdir? Pankek kaç kalori? Pankeke dair bütün bilgiler bu yazıda mevcut...
Pankek tarifi nasıl yapılır?
Pankek yapımı için öncelikle yumurta ve şekeri karıştırma kabında iyice çırpın. Daha sonra süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek çırpmaya devam edin. Kek kıvamından biraz daha koyu olacak bir hamur hazırlayın. Teflon tavaya az sıvı yağı dökün ve her tarafına dağıtın. Bir büyük kaşık hamur dökerek hamurun kendi kendine yayılmasını bekleyin. Üzeri göz göz olmaya başlayan pankekleri spatula ile ters çevirin ve diğer tarafını da pişirin. Her iki tarafı da pişen pankekleri servis tabağına alın. Üzerine isteğe göre pudra şekeri serpip, muz, kivi, çilek, çikolata, bal, sürebilir veya çikolata, reçel ile servis edebilirsiniz.
Pankek çeşitleri
Başta çocukların severek tükettiği pankek yetişkinler tarafından da sık sık yapılıyor. Pankekler hazırlandıktan sonra marmelat ve çikolata ile tatlandırılıyor. Tavada pişen pankeklerin birbirinden farklı seçenekleri de bulunmaktadır. Günümüzde kahvaltıları zenginleştirmek için pankek olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Oldukça az malzeme ile yapılan pankek birbirinden farklı çeşitlerde yapılabilir.
Farklı bir tat ile güzel bir görünüm olmasını isteyen kişiler kakaolu pankek yapabilirler. Ayrıca çikolatalı pankek de oldukça lezzetli olacaktır. Süt olmadığı zamanlarda yoğurt ile birlikte yoğurtlu pankek yapılabilir. Özellikle büyük boyutlarda pankekler ile birlikte pankek pastası da yapılabilir. Çeşitli malzemeler ile yapılan bu pankek pastası da oldukça lezzetli bir tada sahip olacaktır.
Pankek püf noktaları
Pankek yapılırken bazı püf noktaları bilmek gerekiyor. Bu püf noktalara dikkat edildiği takdirde birbirinden güzel pankekler yapılabilir.
Pankek yapılırken hamur kıvamının doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Pankek hamurunun kıvamı çok akıcı olduğu takdirde pankek puf puf kabarmaz. Ayrıca pankek hamuru çok da kalın olmamalıdır.
Pankek hamuru yapıldıktan sonra kaşığa konulup tavaya döküldüğünde pankek hamuru tavaya yavaş yavaş yayılmalıdır.
Pankek hamuru kıvamı doğru bir şekilde yapılmalı. Bu sayede pankekler de eşit şekilde tavaya yayılmalıdır.
Pankek hamuru tavaya konulduğunda doğru bir şekilde yapılması için tavanın ısısının da iyi ayarlanması gerekir. Çünkü pankekin bir tarafı asla yanmamalıdır.
Pankek ilk denemede istenilen kıvamda olmasa da sonrakilerde daha iyi olacaktır.
Pankek hamuru kaşık yardımı ile tavaya alınmalıdır. Ayrıca hamur dağıtıcı ile pankek de yapılabilir.
Pankeki daha nefis yapacak lezzet önerileri
Pankek hamuru yapmak için süt yoksa yoğurtla da pankek yapılabilir. Pankek hamurunun içerisine konulan vanilya da pankek lezzetini pekiştirecektir. Bunun yanı sıra kabartma tozu eklenmesi ile birlikte pankek çok daha fazla kabarabilir. Pankek yaparken tava az miktarda sıvı ile yağlanmalıdır. Çünkü bu sayede pankek tavaya yapışmaz. Pankek şekli de çok önemlidir. Pankekler yapılırken yuvarlak ve pürüzsüz olması gerekir. O yüzden pankek hamuru iyice çırpıldığı takdirde pankek de pürüzsüz olur.
Pankek sunumları
Pankek sunumu için kivi, muz, reçel, çikolata ve bal gibi ürünler kullanılabilir. Ayrıca pankekler genellikle tek tek tüketilir. İsteğe bağlı olarak pankeklerin ortası şekilli kurabiye aparatı ile kesilerek içine çikolata doldurulur. Bu şekilde iki katlı dolgulu bir pankek elde edilmiş olur. Kahvaltılarda pankeklerin arasına da çikolata ve ya bal sürülerek de tüketilebilir. Pankek sunularının daha güzel olması için tavanın içine ısıya dayanıklı kalıplar konularak pankek de bu kalıbın içerisine konulabilir. Bu şekilde birbirinden farklı pankek sunumları da yapılır. Son günlerde külah pankek çeşitleri de çok fazla yapılıyor. Pankekler külah şeklinde sarılarak içine krema sıkılıyor. Bu kremanın üzerine toz fıstık da eklenebilir. Bu da farklı bir sunum olur.
Pankekin faydaları var mıdır?
Kahvaltılarda tüketilen pankek gün boyu enerji verebilir. Ayrıca besleyici ve doyurucu olan pankek kişiyi tok tutma özelliğine sahiptir. Tatlı ihtiyacını da karşılayan pankek kahvaltıları zenginleştiren oldukça lezzetli bir yiyecektir. Pankekin sunumunda kullanılan meyve ile çikolatalar da pankek besin değerini arttıracaktır.
Pankek kaç kalori?
Orta büyüklükteki bir pankek yaklaşık 437 kalori olarak bilinmektedir. Pankek kalorisi bu pankeklerin boyutlarına ve kalınlıklarına göre de değişiklik gösterir. O nedenle pankek dikkatli tüketilmelidir. Özellikle de pankek dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Ayrıca pankek sunumunda kullanılan besinlerin kalori miktarları da pankek kalorisini arttırabilir. Bu şekilde pankek yanında tüketilen besinlerin kalorisine de dikkat edilmelidir.
Pankek kilo aldırır mı?
Pankek kalorisi yüksek bir besin olduğu için kilo aldırmaktadır. Özellikle orta büyüklükte bir pankek yaklaşık 437 kalori olarak bilinmektedir. Kilo aldıran besinler arasında yer alan pankek dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle de zayıflamak isteyen kişiler az porsiyonlarda pankek tüketmeliler. Uzun aralıklar ile küçük porsiyonlar ile pankek tüketilmelidir. Aksi takdirde pankek kilo aldırabilir.