Paslanmaz çelikte yerli üretim korunmazsa büyük tehlike kapıda

Kibar Holding’in CEO’su Haluk Kayabaşı, haksız rekabete karşı önlemin alınmaması yerli üretimi azaltabileceğini belirtirken, çelik üretimine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin önde gelen paslanmaz çelik üreticilerinden biri olan POSCO ASSAN TST'nin sektördeki lider konumu, Uzakdoğu ülkelerinin haksız rekabetiyle karşı karşıya.

Son on yılda sektörde önemli adımlar atan ve büyük başarılar elde eden POSCO ASSAN TST, özellikle Çin, Endonezya ve Tayvan gibi ülkelerin dampingli fiyatlarla Türk pazarına müdahale etmesiyle zor günler geçiriyor.

“TÜRKİYE SADECE YÜZDE 12 GÜMRÜK VERGİSİYLE SINIRLI KALIYOR”

Çin, Endonezya ve Tayvan gibi ülkeler, kendi iç tüketimlerinin çok üzerinde üretim kapasitelerine sahip olmalarıyla biliniyor. Bu durum, Türkiye pazarında dampingli fiyatlarla rekabet etmelerine ve yerli üreticileri zor durumda bırakmalarına olanak tanıyor.

Avrupa Birliği (AB), ABD ve Asya ülkeleri, bu üreticilere karşı yerel pazarlarını korumak amacıyla yüzde 58'lere varan oranlarda anti-damping tedbirleri uygularken, Türkiye sadece yüzde 12 gümrük vergisiyle sınırlı kalıyor. Bu durum, yerli üreticilerin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.

“TÜRKİYE’NİN ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”

POSÇO ASSAN TST'nin Genel Müdürü Mehmet Kayabaşı, son zamanlarda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, Türkiye'nin sanayi üretimini desteklemesi ve yerli üretimi korumasının önemine vurgu yaptı.

Kayabaşı, adil rekabet koşullarının sağlanması ve yerli üreticilerin korunması amacıyla Türkiye'nin önlem alması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde sektördeki belirsizliğin devam edeceğini ifade etti.

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin paslanmaz çelik ithalatı Uzakdoğu pazarından büyük ölçüde karşılanıyor. Ancak bu ithalatın çoğunluğu düşük kaliteli ürünlerden oluşuyor ve yerli üreticilerin rekabetini olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin yıllık soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik tüketimi 350-400 bin ton civarında seyrederken, POSCO ASSAN TST'nin üretim kapasitesinin yalnızca yüzde 45'lik bir kısmını kullandığı görülüyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI

Türkiye demir-çelik sektörünün gelişmesi için faaliyette bulunduğunu dönemde ülkede üretimi bulunmayan bir ürünü üretmek amacıyla Güney Koreli POSCO ve Kibar Holding ortaklığıyla 2011’de kurulan POSCO ASSAN TST Çelik Sanayi A.Ş., Kocaeli Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. 350 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen ve 2013’te üretime başlayan firma, şimdiye kadar iki milyon ton üzerinde yüksek kaliteli paslanmaz çelik üretimi yaparak 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu üretimle beraber üç milyar dolarlık ithalatın yerini alarak ülke ekonomisine faydası oldu.

İKİNCİ KALİTE ÇELİK İNSAN SAĞLIĞINA TEHDİT

Gıda teması bulunan metal ürünlerin (paslanmaz çelik dahil) EC 1935/2004 standartlarına uygun olması gerekiyor. Fakat sorun sadece tencere ve tavalarla sınırlı kalmıyor. Endüstriyel mutfaklarda ve gıda fabrikalarında kullanılan borular, tanklar, konveyörler ve gıda işleme makineleri gibi birçok yerde de standart dışı, ikinci kalite ve paslanma dayanımı düşük 200 serisi çeliklerin kullanımı daha yaygın olarak görülüyor. Bu durumda insan sağlığı ve gıda güvenliği bakımından ciddi oranda tehdit unsuru oluyor.

Ekonomi Haberleri