Patlıcan bazı araştırmalara göre kansere karşı olumlu etki gösterdiği, bilim adamları tarafından ifade edilmiştir. Genel olarak beyin fonksiyonlarına kadar etki etmektedir. Yorgunluk ve stres hissini bile azalttığı söylenmektedir. Patlıcanın diğer sebzelerden ayrılan bir diğer özelliği de içerisinde kolesterol ve doymuş yağların bulunmamasıdır.
Patlıcan birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin ve yararlı bir sebzedir. Bunun için patlıcan tüketmek insan vücudu için bulunmaz bir nimettir. Genel olarak patlıcanın faydaları şöyle sıralanabilir:
Bol miktarda lif içermesiyle birlikte hazımsızlık gibi sorunları giderir.
Kalp çarpıntısı gibi stres yaratan hastalıklarda insanı sakinleştirir.
Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır.
Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder.
İstemsiz bir şekilde kas kasılması olaylarını engeller.
Közlenmiş patlıcanın faydaları ise normal patlıcana göre biraz daha az olabilir. Bunun nedeni ise közlendiği için içerisindeki bazı yararlı bakterilerin ölmesi ve bazı vitaminlerin yok olmasıdır. Bunların haricinde yine normal patlıcan gibi birçok yararı bulunmaktadır.
Patlıcan sapının faydaları da saymakla bitmemektedir. Patlıcanın gövdesinin olduğu kadar sapı da yararlıdır. Şöyle ki patlıcan tutunduğu topraktan mineral ve bazı yararlı maddeleri sapında birikmektedir. Bu yüzden sapı kaynatılıp tüketildiğinde birçok hastalık önlenmiş olur.