Doktorlar, Nokia 3310 model bir cep telefonunu yutan adamı ameliyat etti. Telefonun, adı açıklamayan adamın midesinde dört gün kaldığı belirtildi.
Başarılı operasyonu gerçekleştiren sağlık ekibinin başındaki doktor Skender Teljaku, adamın midesinden çıkarılan telefonun fotoğrafları ile röntgen ve endoskop görüntülerini Facebook'ta yayınladı.
Teljaku yaptığı açıklamada, tıbbi ekibin telefonu mideyi kesmeden, endoskop olarak bilinen özel cihazlar kullanarak üç ayrı parçaya ayırmayı başardığını söyledi. Teljaku, ayrıca yaklaşık iki saat süren işlem sırasında "herhangi bir komplikasyon" yaşanmadığını sözlerine ekledi.
NTV'de yer alan habere göre, 33 yaşındaki adamın telefonu yuttuktan sonra yaşadığı acı nedeniyle Kosova'nın başkentindeki hastaneye gitmeye karar verdiği aktarıldı.
Teljaku, özellikle bataryanın en tehlikeli parçası olduğunu, patlayarak hayatı potansiyel olarak tehlikede olan adamın bağırsaklarına kimyasal salabileceğini söyledi. Adamın telefonu nasıl ve neden yuttuğu bilinmiyor, ancak Teljaku hastanın sağlığının iyi olduğunu söyledi.
ÇEŞİTLİ SEMPTOMLARA NEDEN OLABİLİYOR
Bilim insanlarına göre; yenmeyen, yanlışlıkla veya kasıtlı olarak yutulan yabancı nesnelerin yaklaşık yüzde 80'i, herhangi bir belirtiye neden olmadan vücuttan atılıyor.
Ancak, büyük, keskin veya zehirli maddelerin yutulması, çıkarılması için acil tıbbi müdahale gerektiriyor. Yenilebilir olmayan bir yabancı cismi yutmak, ne olduğuna ve sindirim kanalının neresinde olduğuna bağlı olarak çeşitli semptomlara neden olabiliyor.
Örneğin mide veya bağırsaklardaki yabancı cisimler, karında ağrı, şişkinlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ateş, dışkıda kan ve ishal veya kabızlık gibi semptomlara yol açabilir.
ESKİ VERSİYONU KÜLT OLMUŞTU
Öte yandan, adamın yuttuğu telefonun ilk versiyonu 21 yıl önce sürüldü. Cihaz, kısmen dayanıklılığı nedeniyle yıllar içinde bir kült haline geldi. Nokia, telefondan dünya çapında 126 milyon adet sattı.