Balkan mutfağının sevilen lezzeti pritnisa, özellikle patates ve soğanla hazırlanan bir tarif olarak dikkat çekiyor. Türk mutfağında mücvere, Avrupa'da ise röştiye benzeyen bu yemeği Bulgaristan mutfağından dünyaya yayıldı. İşte, pritnisa yapımı için gerekli malzemeler ve tarif:
Malzemeler:
- 1 adet soğan
- 4 adet patates
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı toz nane
Nasıl Yapılır:
- Öncelikle patatesleri soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyin.
- Rendelenen patateslerin suyunu sıkarak fazla nemi alın ve bir kaba aktarın.
- Soğanı soyun, yıkayın ve patatesler gibi rendeleyin. Ardından patateslerin üzerine ilave edin.
- Karışıma un, yumurta, tuz, karabiber, pul biber ve toz naneyi ekleyin, iyice karıştırın.
- Bir tavaya sıvı yağ ekleyin ve orta ateşte ısıtın.
- Hazırladığınız karışımdan bir kaşık alarak sıcak yağa ekleyin. Kalınlığını ayarlamak için kaşığın arkasıyla hafifçe bastırarak yayın.
- Alt tarafı kızardığında, diğer tarafını çevirin ve altın rengini alana kadar pişirin.
- Pişen pritnisaları kağıt havluyla süzerek fazla yağını alın ve servis tabağına alın. Üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis yapın.
Servis Önerisi:
- Pritnisanızı servis ederken yanında sarımsaklı yoğurt veya cacık ile sunabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Patatesin fazla suyunu almak için iyice sıkın.
- Soğanı rendelerken kabuklarını iyice ayıklayın ve yıkayın.
- Hamuru kızartırken mümkün olduğunca ince bir tabaka halinde yaymaya özen gösterin, bu sayede içi de daha iyi pişer.