İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener, CNN Türk'te Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında değerlendirmede bulundu.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener, Merkez Bankası faiz beklentisi hakkında konuşurken, "Tabii zaten piyasanın beklentisi büyük çoğunluk Merkez Bankası'nın değişikliğe gitmeyeceği yönündeydi. Asıl önemli olan yeni Merkez Bankası başkanının göreve ilk geldiğinde beyan ettiği cümlelerin bu kez karar metninde yer alıp almayacağıydı. Sıkı para politikası duruşu devam edecek mi etmeyecek mi buydu önemli olan. Metinden çıkan kısımlar var, metne giren kısımlar var. Bir öncekiyle karşılaştırdığımızda yenilikler ve çıkanlar var. İlave sıkılaştırma ilavesi önerisi vardı, şimdi yok. Bu şu demek ilerleyen dönemlerde bu gidişat devam ederse ilave bir faiz artışı bu sene için en azından çok olası değil demek" ifadesinde bulundu.
BU GİDİŞAT DEVAM EDERSE..
Yılın kalanında Merkez Bankası'nın alacağı kararlarla ilgili Şener, "İki taraflı okuyabilirsiniz. Yukarı yönlü artış olmayacağını okuyabilirsiniz. Aşağı yönlü ivmelenme şeklinde okuyabilirsiniz. Karar metninde enflasyon vurgusu çok önemli. Enflasyonla ilgili kısımda gelişme olmadığı sürece sıkı duruş devam edecek. Aşağı yönlü ivmelenme kolay değil. Merkez Bankası faizi indirir mi süreci yılın birinci yarısında mümkün görünmüyor. Enflasyon hedeflemesi orta vadede yüzde 5. Gerçekleşen enflasyon yüzde 15-16 TÜİK'in açıkladığı. Aşağı yönlü ivmelenme görmeyeceğiz ancak yukarı yönlü ivmelenme de görmeyeceğiz. Bir süre daha yüzde 19'luk seviyeyi algılayacak piyasa" dedi.
ENFLASYONA YANSIMASI NE OLACAK?
Enflasyon yansımasına da değinen Şener, "Biliyorsunuz mart enflasyonu itibarıyla yukarı yönlü ivmelenme devam ederse yukarı doğru gitmeye devam ederse karar değişebilir. Yukarı yönlü değişmez. Kısa vadede kimse beklemiyor. haziran ayından önce yukarı yönlü de aşağı yönlü de ivmelenme Merkez Bankası'ndan beklemiyoruz. Yaz aylarında enflasyon düştüğünden hazirandan itibaren faiz kararı aşağı çekebilir. Merkez Bankası'nın bu kararında uluslararası konjektörü ve ülke için konjektörü inceleyerek yapılmış. Ham madde fiyatları yüzde 20'den başlayıp yüzde 50'ye kadar çıkan artış yaşandı. Türkiye'deki gelişmeler değil, uluslararası gelişmeleri de metne alması her ikisini de takip ettiğini gösteriyor. Ham madde yüzde 50'ye kadar artış varken Merkez Bankası doğal olarak yurt içi ve yurt dışını gözetleyip bu kararı verdiğini anlıyoruz. Bize en azından bu sene içinde faiz artışının bir daha olmayacağını gösteriyor. hazirandan itibaren aşağı yönlü ivmelenme gösterebilir" dedi.